Doel: De VvE heeft een plan opgesteld waarmee de VvE verduurzaamd kan worden en er is zekerheid met betrekking tot financiering. Onderdeel van het plan is een uitvraag waarin eisen en wensen omschreven staan waarmee de VvE in fase 3 een aanbieder kan vinden.
Aanpak: De informatie opgehaald in fase 1 wordt aangevuld en omgezet naar een concreet verduurzamingsplan. Denk aan het verzamelen van de volgende concrete informatie:
· Vertaal bewonerswensen naar functionele prestatie-eisen. Deze zijn voornamelijk belangrijk voor de uitvraag, doordat de prestatie-eisen meetbare criteria zijn waarmee een aanbieder invulling kan geven aan een wens.
· Onderzoek de mogelijke samenstelling van toe te passen technieken en breng in kaart wat dit kost en dus het benodigde budget is. Hiervoor is het essentieel om vroegtijdig offertes op te vragen, zie hiervoor onderstaand in deze aanpak aanvullende toelichting.
· Onderzoek de financieringscondities
· Onderzoek de consequenties voor de splitsingsakte
· Bereken en geef inzicht in individuele woonlastenprojecties,
Om inzicht te krijgen in de kosten van verschillende maatregelen is het nodig om in deze fase offertes op te vragen bij verschillende aanbieders. Dit geeft namelijk inzicht in de kosten van verschillende maatregelen, wat jou als VvE inzicht geeft in de mogelijkheden. Dit geeft input voor de kaders van de uitvraag en welke eisen en wensen een plek kunnen krijgen.
Denk bij het opstellen van de verkennende uitvraag aan het volgende:
· Vraag integraal uit op prestaties en prestatiegaranties, maar vraag ook uit op maatregelniveau. Dat laatste geeft je inzicht in de kosten van de afzonderlijke maatregelen. Dit geeft ook inzicht in het betalingsritme en tussentijdse oplevering van afzonderlijke maatregelen.
· Vraag functionele gebouwprestaties uit (energieprestatie, netto warmtevraag, temperatuuroverschrijdingsuren, beschikbaarheid warm water). Er zijn nog relatief weinig partijen die aanbiedingen doen met functionele prestatiegaranties, maar dit geeft wel de mogelijkheid om in latere fases het werk van de uitvoerder te ‘beoordelen’. Worden afspraken en beloftes in de aanbieding nagekomen en behaald in de gebruiksfase van de woning? En wat gebeurt er als dit niet het geval is?
· En: hoe je de selectie gaat doen. (Bijv. leden beoordelen, of we laten de aanbieders toelichten op een ALV)
Tips:
· Om het plan zo concreet te maken is meestal informatie nodig van gemeente, financier, eventuele subsidieverstrekker en uitvoerders. Ga hiervoor tijdig het gesprek aan.
· Breng naast de business case ook de woonlastenprognose voor bewoners in kaart. Hier hechten veel bewoners waarde aan.
· Kijk naar verschillende financieringsopties en kijk hoe gemengde financiering samen kan werken. Denk hierbij aan het gebruik van spaargeld of aan het verhogen van de hypotheek. Kijk ook welke rol het warmtefonds of de bank kan spelen.
· Om kosten in de uitvraagfase te voorkomen is het aan te raden om op bestekniveau een offerte op te vragen.
Tools:
- Maak gebruik van de website ‘Zet je VvE op groen’ (van TNO). Verdiep je voor deze fase in stap 3 (selectie uitvoerende partij) en stap 4A (technische verdiepingsnalayse door bouwbedrijf) OF stap 4B1 (technische verdiepingsanalyse door bouwkundig adviesbureau)
- Gebruik het Analysemodel (download 630kb). Geldstromen om alle relevante huidige en nieuwe financiele parameters bij een renovatie van een VVE-complex te bepalen.
- Gebruik de Woonlasten Impacttool (van Stroomversnelling) om te beoordelen of een set maatregelen, waarmee de energieprestatie van een individuele woning wordt verbeterd, positief (verlagend) of negatief (verhogend) zal doorwerken op de woonlasten.
- Het Stappenplan voor de VvE energiebespaarlening (van het Warmtefonds) geeft inzicht in het subsidieproces.
- Gebruik de handreiking financieringsaanvraag (van Stroomversnelling) als leidraad om een financieel plan op te stellen
- In het Omgevingsloket kun je checken of er een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden voor de te treffen verduurzamingsmaatregelen
- Gebruik de Voorbeeldteksten (download 125kb) voor de (voorbereiding van de) besluitvormende vergadering voor instemming van de VvE (van het Warmtefonds).
- Maak gebruik van stap 5 van ‘Zet je VvE op groen’ voor het maken van een plan
- *Het dashboard eindgebruikerskosten geeft inzicht in in de geschatte woonlastenimpact voor eigenaar-bewoners. Deze tool is relatief uitgebreid en in eerste instantie ontwikkeld voor gemeenten, maar ook VvE’s kunnen gebruik maken van de inzichten. Raadpleeg voor gebruik de uitgebreide handleiding (Wegwijzer Dashboard Eindgebruikerskosten)
- *Gebruik de toolIndividuele Projecties VvE (download 526kb)(van Stroomversnelling) voor het inschatten van de impact van een verduurzamingsaanpak op de woonlasten van individuele leden. Raadpleeg voor gebruik de handleiding (downoad 12kb)
- *De no-regret rekentool(download 466kb)(van Stroomversnelling) is ontwikkeld voor professionals en geeft inzicht in de doorwerking van conceptkeuzes op het energiegebruik van een woningcomplex.
- Met deze rekentool (download 24kb) kan je een inschatting maken van de te financieren bedragen onder de vernieuwde SVVE-subsidie.
- Maak gebruik van de subsidie- en financieringswijzer van RVO om een beter beeld te krijgen van de bestaande subsidieregelingen.