Wat de aanleiding voor het verduurzamen van een VvE ook is, het is de start van een reis naar een verbeterd gebouw. Een VvE doorloopt dit proces niet zelfstandig, maar samen met allerlei andere betrokkenen als de gemeente, financier(s), bouwers of installateurs en subsidieverstrekkers. Deze reis kan zomaar meerdere jaren in beslag nemen en kan best complex zijn. Dit kennisdossier geeft inzicht en houvast in dit proces en focust specifiek op het financieringstraject.
Doelgroepen
Dit kennisdossier is relevant voor twee verschillende doelgroepen
- Projectleiders (van gemeenten) van een wijkgerichte aanpak. Dit kennisdossier biedt overzicht, houvast en informatie over het financieringsproces voor VvE’s en stelt jou als projectleider in staat VvE's te ondersteunen.
- Bestuurders, beheerders en leden van VvE's. Zij kunnen zelfstandig aan de slag met dit kennisdossier. Afhankelijk van aanwezige kennis binnen de VvE, kan het verstandig zijn ondersteuning te zoeken van een financieel en/of technisch expert of procesbegeleider.
Leeswijzer
Het financieringsproces wordt toegelicht aan de hand van vijf fasen voor het verduurzamen van VvE’s: Verkennen, Plannen maken, Contracteren, Uitvoeren en Gebruik. Deze vijf fasen lopen parallel aan het algemene proces van de wijkgerichte aanpak (de zes fasen uit de methode van het Wijkkompas). Voor iedere fase is een doel en aanpak omschrijven, gevolgd door een lijst tips en tools. In de meeste gevallen kan een VvE zelfstandig aan de slag met tools, soms is extra kennis of ondersteuning gewenst, te herkennen aan de *. Tot slot is een overzicht met relevante knooppunten uit de 6 fases van het Wijkkompas opgenomen.