Knooppunt

Financiering en subsidies in kaart brengen

De kosten van de overgang naar een warmte alternatief verschillen per situatie. Zo worden bij de aanleg van een warmtenet kosten collectief gedragen. Maar bij het installeren van een warmtepomp juist individueel. Daarnaast zijn er verschillende financieringsmogelijkheden, zoals leningen of subsidies. In dit knooppunt worden de verschillende mogelijkheden uiteengezet voor zowel individuele als collectieve warmte alternatieven. Hierin wordt er een onderscheid gemaakt tussen regelingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Resultaat

Aan het eind van dit knooppunt heb je een duidelijk beeld van financieringsmogelijkheden voor zowel individuele als collectieve warmte alternatieven.

Wie doet wat

  • Het projectteam inventariseert wat de financieringsmogelijkheden zijn voor de inwoners en andere belanghebbenden (zoals vastgoedeigenaren en energiecoöperaties).

Activiteiten

1. Verken de nationale financieringsmogelijkheden

Verken wat welke leningen en subsidies er vanuit het Rijk aangeboden worden voor de verschillende doelgroepen en type ingrepen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een overzicht gemaakt van deze verschillende subsidie- en financieringsregelingen, afkomstig van de Europese Unie en verschillende Nederlandse ministeries. 

2. Verken de regionale en lokale financieringsmogelijkheden

Verken welke leningen en subsidies vanuit de regio en de gemeente aangeboden worden voor de verschillende doelgroepen en type ingrepen. Houd daarbij rekening met de voorbereidingstijd die het aanvragen of ontwikkelen van passende financieringsmogelijkheden vragen. En dat niet alle subsidies 'stapelbaar' zijn. 

3. Verken alternatieve financieringsconstructies

De hoge investeringskosten zijn een belangrijk struikelblok bij het verduurzamen van gebouwen. Door bijvoorbeeld een totaalpakket van installatie, onderhoud en beheer aan te bieden, kunnen de kosten voor renovatie verrekend worden met de (lagere) exploitatiekosten voor de eigenaar. Een andere optie is om te kiezen voor een Energy Service Company (ESCO); een bedrijf dat de energievoorziening en renovatie die benodigd is om te verduurzamen op zich neemt, waardoor er met vaste kosten kan worden gewerkt.  

Tips

  • Het Nationaal Warmtefonds biedt particuliere woningeigenaren en VvE’s aantrekkelijke en langlopende financiering, speciaal voor bewoners die onder reguliere voorwaarden geen lening kunnen krijgen.

  • Verken de mogelijkheid tot samenwerking tussen particuliere woningeigenaren. Bijvoorbeeld in de vorm van een stichting of een coöperatie. Zo'n samenwerkingsconstructie biedt opdrachtgevers meer zekerheid, waardoor zij gunstiger tarieven kunnen rekenen. Bovendien is het toezicht op financiering van rechtspersonen minder knellend dan op financiering van personen.

  • Sommige gemeenten experimenteren zelf ook met financiering in samenwerking met marktpartijen.  Zo biedt Wijk bij Duurstede gemeentelijke verduurzamingsregelingen aan via de Woonpas, maakt Aalten gebruik van de maatwerklening- en verzilverlening van het SvN en biedt Deventer het Woningabonnement aan.

Tools