Knooppunt

Zakelijke vastgoedeigenaren besluiten over verduurzaming van bezit

Zakelijke vastgoedeigenaren hebben in sommige wijken een groot deel van de gebouwen in bezit. In die gevallen is hun keuze vaak bepalend voor de uitvoerbaarheid van de verduurzamingsplannen. Zeker als het een collectieve warmte oplossing betreft. Scharen zij zich achter de plannen scharen en besluiten ze hun bezit te verduurzamen en aan te sluiten op het warmtenet? Dan is het vollooprisico gemitigeerd. Wanneer de wijk overgaat op een individueel warmte alternatief is het besluit van de zakelijke vastgoedeigenaren minder bepalend voor een succesvolle uitkomst

Resultaat

Na dit knooppunt hebben de zakelijke vastgoedeigenaren in de wijk besloten of en hoe ze hun bezit gaan verduurzamen. Indien nodig hebben ze aangetoond dat er draagvlak is voor deze renovatie- en verduurzamingsaanpassingen.

Wie doet wat

  • Het projectteam zorgt dat de zakelijke vastgoedeigenaren goed op de hoogte zijn van het proces en de plannen tot nu toe. Zo nodig helpt het projectteam de vastgoedeigenaren met het in kaart brengen van de verduurzamingsopties en consequenties. 

  • Zakelijke vastgoedeigenaren maken een besluit over de verduurzaming van hun bezit en betrekken de huurders bij de besluitvorming.

Activiteiten

1. Voorzie de zakelijke vastgoedeigenaren van de benodigde informatie

Zakelijke vastgoedeigenaren moeten beslissen of en hoe zij hun bezit gaan verduurzamen. Als het goed is, zijn de zakelijke vastgoedeigenaren betrokken gedurende het proces en/of zijn zij onderdeel van het projectteam. Maar hebben ze onvoldoende informatie over de wijkgerichte aanpak, zoals de keuze voor het warmte alternatief, de renovatiestandaard, verwachte kosten voor woningrenovaties of het tijdpad, dan heb je als projectteam de verantwoordelijkheid om de zakelijke vastgoedeigenaren te voorzien van voldoende informatie om te kunnen besluiten over de verduurzaming van hun bezit.

  • Voor zakelijke vastgoedeigenaren zijn de uitkomsten van het knooppunt Aanpak van vergelijkbare gebouwen elders in kaart brengen (fase 3), Renovatiestandaard voor gebouwen bepalen (fase 3), Verwachte kosten voor woningrenovaties in kaart brengen (fase 4) en Renovatieconcepten voor gebouwen bepalen (fase 4) relevant. 

  • Communiceer ook wat het alternatief is: is het bijvoorbeeld een optie om later aan te sluiten op het warmtenet? Wat is de wachttijd voor een netverzwaring? Tot wanneer is er aardgas beschikbaar? Als hieruit blijkt dat de alternatieven slechter zijn of dat er op een later moment ook nog mogelijkheden zijn om te verduurzamen, kunnen vastgoedeigenaren de keuze beter afwegen. 

2. Zakelijke vastgoedeigenaren besluiten over de verduurzaming van hun bezit

De zakelijke vastgoedeigenaren besluiten intern over de verduurzaming van hun bezit. Vervolgens gaan zij in gesprek met huurders om hun instemming te krijgen voor de verduurzamingsmaatregelen. Een woningcorporatie moet 70% instemming hebben van huurders voor renovatiemaatregelen. In dat geval mogen de overige huurders verplicht worden om mee te doen met de renovatie. Maak op voorhand afspraken over het tijdspad van de besluitvorming, met een uiterste datum waarop het besluit wordt genomen. Blijf als projectteam gedurende dit proces aangehaakt.

3. Maak een aparte aanpak voor utiliteitsbouw 

Bij utiliteitsgebouwen kan het aardgasgebruik flink oplopen, vooral als het bedrijfsproces afhankelijk is van aardgas zoals bij de horeca. Vaak geldt bij utiliteiten dat de ondernemer het pand huurt van een vastgoedeigenaar. De baten van verduurzamingsmaatregelen aan het pand komen in zo’n geval grotendeels bij de huurder terecht, terwijl de verhuurder de kosten draagt. Utiliteitsgebouwen vergen daarom een andere aanpak dan woningen. Daarnaast verschilt de aanpak sterk per type utiliteit. Het projectteam is verantwoordelijk voor het maken van een geschikte aanpak voor utiliteiten.

Tips

  • Probeer de vastgoedeigenaren in contact te brengen met andere vastgoedeigenaren die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten. Bijvoorbeeld door een excursie te organiseren naar een project waar eerder een vergelijkbare renovatie is uitgevoerd.

  • Houd rekening met verschillende stijlen in besluitvorming en heb begrip voor weerstand, aarzeling en tegenwerpingen. Soms zijn dit fases die mensen door moeten voordat ze een positieve beslissing kunnen nemen. 

  • Om de onafhankelijke positie van gemeenten in stand te houden, moet je belangenverstrengeling en de schijn van belangenverstrengeling voorkomen bij een bepaalde technische verduurzamingsoptie. Maak daarom een duidelijk onderscheid tussen advies en de technische uitvoering. Het advies betreft alleen een uitgewerkt plan voor hoe de woning verduurzaamd kan worden. De uitvoering wordt gedaan door een aannemer. Door deze twee los van elkaar te koppelen kan het advies volledig worden afgestemd op de wensen en belangen van de bewoner zonder rekening te houden met de belangen van bijvoorbeeld een aannemer. 

Tools

  • Met het Dashbord utiliteit in de wijkaanpak kun je inzichtelijk krijgen waar utiliteitsbouw zich bevindt in de wijk en wat de energievraag van die gebouwen is, om op die manier utiliteitsbouw ook mee te krijgen in de opgave. 

Uit de praktijk

Modelwoning zorgt voor draagvlak.