Hoe beter gebouwen geïsoleerd worden, hoe lager de warmtevraag. Dit betekent dat er in totaal minder energie geleverd hoeft te worden als een wijk verduurzaamd wordt. Bij een collectief systeem kan dan bijvoorbeeld een groter deel van de wijk op dezelfde bron aangesloten worden en is een lage temperatuur warmtenet haalbaar.
Na dit knooppunt is besloten wat de renovatiestandaard voor de wijk wordt. De organisatorische en financiële gevolgen van deze keuze zijn ook in beeld.
Het projectteam zorgt dat alle belanghebbenden zoals vastgoedeigenaren en netbeheerder bij elkaar komen om voorwaarden te bespreken. Het projectteam zorgt er ook voor dat de opties en gevolgen doorgerekend zijn of worden. Daarnaast zorgen zij voor ambtelijke goedkeuring indien nodig.
De vastgoedeigenaar en netbeheerder brengen hun gegevens in kaart en denken actief mee over de mogelijkheden en haalbaarheid van de opties.
Vanuit het Klimaatakkoord is een nieuwe isolatiestandaard voor gebouwen ontstaan. Om een gebouw geschikt te maken voor de overstap naar aardgasvrij moet de isolatiewaarde minimaal aan de Standaard voldoen. Daarnaast zijn er ook ambitieuzere renovatie standaarden:
Energieleverend (nu vaak alleen bij nieuwbouw)
Nul op de meter
BENG (Bijna energieneutrale gebouwen)
Label A
Label B
Zoek als projectteam uit wat de opties zijn. Mogelijk is bij het knooppunt Ambities voor de wijk formuleren al een doel geformuleerd voor de renovatiestandaard.
Nadat de mogelijke opties in kaart zijn gebracht, brengt het projectteam alle belanghebbenden samen:
De woningcorporatie(s) en andere vastgoedeigenaren
De netbeheerder als er gekozen wordt voor individuele oplossingen
Een bewonersinitiatief met kennis van energie, of een energiecoöperatie
De partij die de berekeningen voor het warmte alternatief maakt
In het knooppunt ‘Aanpak van vergelijkbare gebouwen elders in kaart brengen’ heb je per gebouwtype de fysieke kenmerken in kaart gebracht. Dit is het uitgangspunt waarmee gerekend kan gaan worden. Vergelijk de verschillende opties op basis van warmtevraag afname, toekomstbestendigheid, organisatorische haalbaarheid en investeringskosten en terugverdientijd. Probeer vervolgens onderling alvast afspraken te maken over de taakverdeling en verantwoordelijkheden.
Het ambitieniveau voor de isolatie van de woningen is waardevolle informatie voor bewoners. Ze krijgen hiermee een concreter beeld van wat de wijkaanpak betekent voor hun eigen leefomgeving. Ook is het ambitieniveau bepalend voor onder andere. de verwachte investeringskosten en het toekomstige verhoogde comfortniveau van de woning.
Houd bij het vaststellen van de renovatiestandaard rekening met het afbouwen van de salderingsregeling.
Op termijn worden opslagsystemen voordeliger. Deze kunnen ook later worden geïmplementeerd.
Lees meer over de Standaard en streefwaarden voor woningisolatie op de website van het NPLW.
Dankzij de vernieuwde Energieprestatievergoeding (EPV 2.0) wordt het voor verhuurders financieel interessanter om hun bezit ingrijpend te verduurzamen.
Lees meer over hoe je particuliere woningeigenaren in beweging kunt krijgen voor energiebesparing in het rapport Kansrijke aanpakken in gebouwgebonden energiebesparing.