Door bij de start een eerste ambitie voor de wijk op te stellen, geef je richting aan de wijkaanpak. Het projectteam stelt deze ambitie op met de kennis van dat moment. De ambitie wordt daarom op latere momenten in het proces aangescherpt.
Na dit knooppunt heb je als projectteam een eerste gezamenlijke ambitie opgesteld voor de wijkaanpak.
Het projectteam formuleert een eerste ambitie voor de wijk.
Er zijn vier redenen om een wijk aardgasvrij te maken:
Financieel: ‘gas wordt steeds duurder’,
Afhankelijkheid: ‘we willen niet afhankelijk zijn van andere landen voor de levering van onze warmte’
Klimaat: ‘we willen CO2 neutraal worden’
Wetgeving: ‘het moet van Den Haag’
Bedenk als projectteam wat voor jullie wijkaanpak de belangrijkste reden is. Die is namelijk bepalend voor de keuzes die jullie gaan maken in het proces.
Goed luisteren naar elkaars verwachtingen en erop doorvragen, helpt om een gezamenlijke ambitie te kunnen formuleren. Zorg daarom dat alle betrokken partijen in het projectteam in een vroeg stadium hun verwachtingen van de wijkaanpak uitspreken. Door dit vroeg in het proces te doen, verklein je de kans op teleurstellingen tijdens of na afloop van het project. Het is hierbij erg belangrijk om open en transparant naar elkaar te zijn en te werken aan wederzijds vertrouwen.
Om achteraf te kunnen concluderen of een ambitie gehaald is, heb je meetbare criteria nodig. Om verwarring en onenigheid later in het proces te voorkomen, stel je deze criteria nu vast. Denk aan het aantal woningen dat van het aardgas af is.
Jullie staan pas aan het begin van de wijkaanpak, dus veel informatie hebben jullie nog niet over de wijk en haar bewoners. Formuleer de eerste ambitie van de wijk daarom op basis van wat jullie wel weten en vul deze later in het proces aan.
Probeer containerbegrippen als toekomstbestendigheid, leefbaarheid en participatie concreet te maken. Wat verstaan jullie hier als projectteam onder? Een duidelijke definitie van deze begrippen helpt in de communicatie naar bewoners en andere belanghebbenden.