Knooppunt

Warmte alternatief kiezen

Nu er verduurzamingsstrategieën van haalbare warmte alternatieven zijn opgesteld, is het tijd om een definitieve keuze te maken. De manier waarop de keuze wordt gemaakt, hangt af van de gekozen participatievorm. Mogen bewoners meebeslissen of kiest het projectteam? De definitieve keuze wordt uiteindelijk vastgelegd in het wijkuitvoeringsplan. 

Resultaat

Het nieuwe warmte alternatief is gekozen en is vastgelegd in het (concept) wijkuitvoeringsplan.

Wie doet wat

  • Het projectteam maakt een keuze voor een warmte alternatief, volgens het eerder gekozen (participatie)proces. Het projectteam legt de keuze vast in het concept wijkuitvoeringsplan.

Activiteiten

1. Bekijk richtlijnen uit de participatie- en communicatiestrategie

Het doel hiervan is om het keuzemoment duidelijk aan te kondigen en goed aan verwachtingsmanagement te doen. Op die manier voorkom je teleurstellingen en weerstand bij bewoners en belanghebbenden. Maak indien nodig nog een duidelijk besluit over de participatievorm en pas de scenario’s eventueel nog aan op de doelgroep als die veranderd is. 

Bekijk de richtlijnen die in de participatie- en eventueel communicatiestrategie staan beschreven: 

  • Staat er beschreven dat bewoners mogen meedenken? Of meebeslissen? 

  • Weten bewoners al dat dit moment eraan komt? 

  • Weten zij waar ze wel en niet over mogen meepraten of beslissen? 

  • Heeft de gekozen participatievorm nog voorbereiding nodig? 

  • Hoe worden andere belanghebbenden betrokken in het proces? Mogen zij meedenken of meebeslissen?

2. Informeer belanghebbenden en biedt genoeg keuzetijd 

Het projectteam organiseert een traject dat past bij de uitkomsten van stap 1. Als een deel van de belanghebbenden eerst nog goed geïnformeerd moet worden, moet daar een passend aanbod voor komen.

Het is belangrijk om belanghebbenden genoeg keuzetijd te bieden. Als ze mogen adviseren of meebeslissen, moet daar bijvoorbeeld een moment voor geprikt worden of een duidelijke deadline aan worden gehangen.

3. Leg de keuze vast

Het projectteam zorgt ervoor dat de keuze daarna wordt vastgelegd in het concept wijkuitvoeringsplan. Betrek hier een juridische specialist bij, die let op de juridische aspecten van het proces en van de te maken keuzes.

Tips

  • Als er voor een bepaald warmte alternatief een minimaal aantal aansluitingen nodig is, kun je met een intentieverklaring peilen hoe bewoners tegenover het voorstel staan. Hierin kunnen ze aangeven of ze (waarschijnlijk) wel of geen gebruik gaan maken van het voorstel dat is ontwikkeld. 

  • Je kunt dit knooppunt tegelijk uitvoeren met het knooppunt ‘gekozen opgaven concretiseren’ om in een keer een integrale keuze te maken voor de toekomst van de wijk. 

  • Communiceer tijdig over het gekozen warmte alternatief, ook als het projectteam de keuze zelf heeft gemaakt. Dit helpt de voortgang van het traject omdat bijvoorbeeld de netbeheerder en woning- en gebouweigenaren dan kunnen starten met de voorbereidingen.