Om weloverwogen keuzes te maken in fase 4 moeten de verschillende mogelijkheden en bijbehorende consequenties van warmte alternatieven duidelijk zijn. In dit knooppunt breng je alle opgehaalde informatie bij elkaar om tot verduurzamingsstrategieën voor de wijk te komen. Op basis van deze strategieën kan in fase 4 een keuze worden gemaakt.
Na dit knooppunt heb je een of meerder verduurzamingsstrategieën voor de wijk opgesteld. Dit doe je op basis van de verschillende warmte alternatieven, verduurzamingsmaatregelen en hun consequenties.
Het projectteam brengt alle opgehaalde informatie bij elkaar en stelt de strategieën op.
De netbeheerder, energieleverancier,woningcorporatie en bewonersinitiatieven leveren input voor de strategieën.
Het projectteam maakt een plan voor het uitwerken van de strategieën. Daarbij is het belangrijk dat van tevoren het doel en de inzet duidelijk is voor iedereen. Neem daarbij de volgende punten in overweging:
Voor wie worden de strategieën uitgewerkt? Is dat bijvoorbeeld voor bewoners en/of voor het college van burgemeester en wethouders?
Wat is het doel van de strategieën? Worden ze ingezet om bewoners te laten kiezen tussen een aantal opties? Worden ze ingezet als argumentatie voor een bepaalde keuze richting het college?
Wie mogen er meedenken en -werken aan het opstellen van de strategieën? Hoe voorkom je dat de strategieën objectief zijn of gestuurd worden?
Betrek ook relevante beleidsafdelingen van de gemeente in het proces, bijvoorbeeld afdelingen die zich bezighouden met de Omgevingsvisie of prestatieafspraken met de woningcorporatie(s).
Bij de inventarisatie van de haalbaarheid, financierbaarheid en organisatie van mogelijke warmte alternatieven zijn inzichten ontstaan over kansrijke en kansarme warmte alternatieven. Leg deze opties naast elkaar en bepaal welke sowieso afvallen. Maak een eerste selectie van haalbare opties aan de hand van de opgestelde criteria voor het warmte alternatief. Gebruik de uitkomsten uit vorige knooppunten, zoals:
De participatiestrategie. Mogen bewoners straks zelf een alternatief kiezen? Of maakt het projectteam de keuze? Bepaal aan de hand hiervan hoeveel opties over moeten blijven en hoeveel verschil tussen de opties wenselijk is.
De financiële en maatschappelijke businesscase.
De haalbaarheid van de warmte alternatieven.
De haalbaarheid qua organisatie van de energielevering. Denk bijvoorbeeld aan netcapaciteit en samenwerkingspartners.
De wens om andere opgaven mee te koppelen. Kijk hiervoor naar de opgaven die als resultaten uit het knooppunt 'Opgaven koppelen en buurtagenda opstellen' naar voren kwamen.
Op basis van de opgehaalde informatie over de voorwaarden voor strategieën en de eerste selectie van haalbare opties, stel je verduurzamingsstrategieën op. Werk voor de overgebleven warmte alternatieven uit wat de impact op de wijk en haar bewoners wordt. Begin met de informatie die er al is en voeg gaandeweg details toe.
Het kan zijn dat er per warmte alternatief meerdere strategieën mogelijk zijn door voor een andere temperatuur, isolatieniveau of aantal aangesloten woningen te kiezen.
Werk uit welke koppelkansen ontstaan bij welk warmte alternatief en de organisatie daarvan.
Licht de meest opvallende verschillen tussen de strategieën eruit.
Zorg voor een eindproduct dat past bij het doel dat is opgesteld in stap 1. Pas daar het detailniveau, de vorm en het taalgebruik op aan.
Het warmte alternatief en het isolatieniveau van de woningen hangt sterk samen. Houd in de scenario’s rekening met verschillende isolatieniveaus, warmtevraag en dus kosten.
Warmtenetten volgen niet de geografische omlijning van een wijk of gemeente. Het ‘doorknippen’ van een bepaalde leiding heeft dus mogelijk effect op andere wijken of gemeenten. Zorg dat de leidingen goed in kaart zijn gebracht. Weet welke consequenties de aanpak van de ene wijk heeft voor andere wijken.
Houd er rekening mee dat restwarmte voor een warmtenet niet altijd duurzaam is. Zo kan restwarmte afkomstig zijn van een fossiele olieraffinaderij. Als bewoners een duurzaam alternatief voor aardgas willen, kan dit tot weerstand leiden. Onderzoek of het mogelijk is om de restwarmte in de toekomst te vervangen door een duurzaam alternatief.
Lees de handout scenario-ontwikkeling van de website samenspraakadvies.nl over het effectief ontwikkelen van scenario’s.