Een warmte alternatief moet financierbaar en betaalbaar zijn. Nadat in fase 2 de warmte alternatieven op een rij zijn gezet, onderzoek je daarom in deze fase voor de beschikbare opties de financierbaarheid en betaalbaarheid. Dit doe je per warmte alternatief en per doelgroep.
Na dit knooppunt weet je per warmte alternatief of er een reële businesscase is en wat de opties zijn voor de financiering ervan.
Het projectteam verzamelt informatie over de betaalbaarheid van alle opties.
Woningcorporaties en de netbeheerder kunnen meedenken over de businesscase.
Breng eerst in kaart welke verschillende typen ‘betalers’ er zijn in de wijk. De financieringsmogelijkheden kunnen namelijk sterk verschillen per doelgroep. Het nieuwe warmte alternatief moet voor iedereen betaalbaar zijn. Inventariseer welke doelgroepen er zijn en maak per doelgroep een inschatting van de koopkracht.
Mogelijk is er ook als onderdeel van de participatie- en communicatiestrategie al aan bewoners gevraagd wat hun betalingsbereidheid en/of financieringsmogelijkheden zijn. Gebruik deze informatie om de doelgroepenindeling zo realistisch mogelijk te maken.
In fase 2 zijn de financieringsopties al in kaart gebracht. Het projectteam gaat na of deze bevindingen nog steeds up-to-date zijn. Ook zijn in fase 2 de warmte alternatieven al in kaart gebracht. Nu is het tijd om een overzicht te maken waarin per warmte alternatief de financieringsmogelijkheden en doelgroepen naast elkaar gelegd worden.
Begin met de financieringsopties en doelgroepen: Welke leningen en subsidies zijn er voor wie beschikbaar? Voor welke doelgroep lijkt weinig tot niets beschikbaar?
Bekijk vervolgens de betaalbaarheid en doelgroepen: Voor welke doelgroepen lijkt een probleem te ontstaan qua betaalbaarheid, op basis van de (ingeschatte) koopkracht? Kun je hier oplossingen voor ontwikkelen?
Bekijk daarna of de financieringsopties bepaalde voorwaarden stellen aan het warmte alternatief. Sommige subsidies kunnen bijvoorbeeld alleen voor isoleren worden ingezet. Vallen er daardoor bepaalde warmte alternatieven af (voor sommige doelgroepen)?
Vergelijk alle analyses uit de vorige stap met elkaar. Kan je op basis van deze gegevens al conclusies trekken over de (on)mogelijkheden per warmte alternatief?
Veel projectteams schakelen een adviesbureau in voor de berekeningen van de business case. Uit onderzoek blijkt dat adviesbureaus met verschillende rekenmodellen werken en dat bij de waarden voor de warmtevraag vaak uit voorzorg met extreem hoge getallen wordt gewerkt. Het effect is dat de energielevering veel hoger is dan meestal nodig voor de warmtevraag, waardoor de kosten oplopen. Wees hier alert op bij het berekenen van de business case.
Door data slim te combineren ontstaat er inzicht in de warmtebehoefte van een wijk of gemeente. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Nationale Energieatlas, keuzehulp voor rekenmodellen, of de Warmteatlas.
Rekentool Tomahawk helpt in het verkrijgen van inzicht in financiële effecten in relatie tot de energieambitie, emissies, investeringen, onderhoudskosten en energierekening van verschillende warmte alternatieven.
Het onderzoek Rekenmodellen Warmtenetten Vergeleken - Onderzoeksverantwoording van de Topsector Energie heeft de verschillende rekenmodellen waarmee gewerkt wordt onderzocht.