Om te kiezen of en welke opgaven daadwerkelijk gekoppeld kunnen worden, breng je de kosten en opbrengsten van kansrijke opgaven van de wijk in kaart. Daarmee kun je achterhalen voor welke opgaven het efficiënt is om te koppelen aan de wijkaanpak.
Na dit knooppunt heb je de kosten en opbrengsten van kansrijke opgaven van de wijk berekend en weet je voor welke opgaven koppelen efficiënt is.
De gemeente en het projectteam zijn verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de kosten en opbrengsten van de opgaven.
Breng met betrokken gemeentelijke domeinen en andere belanghebbenden in kaart wat de kosten en baten zijn voor het koppelen van kansrijke opgaven aan de wijkaanpak. Kijk daarbij ook naar wat het oplevert om een opgave nu aan te pakken, in plaats van op een later moment buiten de wijkaanpak. Om de kosten en opbrengsten zo concreet mogelijk te maken, helpt het om per opgave een duidelijke omschrijving van de ambities, doelstellingen en maatregelen te hebben.
Onderzoek of je voor bepaalde opgaven gebruik kunt maken van budgetten uit andere domeinen binnen of buiten de gemeente. Achterhaal welke afdelingen binnen de gemeente aan welke opgaven werken en waar het mandaat ligt. Kijk ook of er aanvullende subsidies vanuit het Rijk of de provincie beschikbaar zijn.
Probeer de meerwaarde van het koppelen van opgaven uit te drukken. Wees er daarbij op voorbereid dat er waarschijnlijk weinig bekend is over investeringen en rendementen van koppelkansen, zowel binnen de gemeente als daarbuiten. Dit maakt het lastig om een cijfermatig onderbouwde casus te maken. Verken daarom ook welke ‘niet monetaire’ kosten en baten geformuleerd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld met een kwalitatieve onderbouwing zoals een Multi Criteria Analyse of door middel van met scoren van ++ tot - -.
De Maatschappelijke Impact Analyse (MIA) van het leer- en ontwikkeltraject Transform is een instrument dat de maatschappelijke meerwaarde van opgaven inzichtelijk maakt. De aanpak kan helpen om de kosten en baten van koppelopgaven specifiek te maken.
Lees verdieping 3 “Maatschappelijke Impactanalyse” en hoofdstuk 4.2 “Potentie van haalbaarheid van de koppeling in kaart brengen” in het Werk- en Doeboek Handvatten voor de energietransitie in een integrale wijkaanpak van Transform.