Knooppunt

Haalbaarheid van warmte alternatieven onderzoeken

Om een afgewogen keuze voor een nieuw warmte alternatief te maken, wil je weten of de realisatie van een warmte alternatief haalbaar is voor de desbetreffende wijk. Door de geografische, technische en organisatorische mogelijkheden te onderzoeken, ontdek je welke warmte alternatieven het meest kansrijk zijn voor de wijk. Je vult dit aan met het knooppunt ‘Financieringsmogelijkheden van warmte alternatief onderzoeken’. 

Resultaat

Na dit knooppunt weet je de technische, geografische en organisatorische haalbaarheid van de warmte alternatieven.

Wie doet wat

  • Het projectteam is verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie over de haalbaarheid.

Activiteiten

1. Onderzoek de geografische mogelijkheden

In het knooppunt ‘fysieke kenmerken inventariseren’ heb je geografische informatie opgehaald over de boven- en ondergrond. Elk warmte alternatief vereist ruimte. Ga na of en hoeveel ruimte in de ondergrond beschikbaar is voor de mogelijke warmte alternatieven. Analyseer daarnaast welke van de overwogen warmte alternatieven passen bij het aantal woningen dat wordt aangesloten en het energiegebruik van de wijk. Tot slot kijk je naar de locatie van de warmtebron, aangezien die bepalend is voor de afstand tot potentiële aansluitingen. 

2. Onderzoek de technische mogelijkheden

Onderzoek of de overwogen warmte alternatieven technisch haalbaar zijn. Houd daarbij rekening met bovengrondse ruimte zoals installaties en transformatorhuisjes en ondergrondse ruimte zoals kabels en leidingen. 

  • Voor aquathermie kijk je naar de afstand tot de waterbron, de mogelijkheden om warmte te onttrekken uit afvalwater, drinkwater of oppervlaktewater en om warmte op te slaan in een warmte-koude-opslag in de bodem.

  • Voor geothermie of bodemenergie kijk je naar de mogelijkheid om bodemwarmte te benutten (mag er geboord worden en zo ja, hoe diep?) of de mogelijkheid voor aansluiting op een bioketel.

  • Voor restwarmte kijk je naar de mogelijkheden voor aansluiting op een warmtenet, de hoogte van de temperatuur, de afstand tot de warmtebron en de afnemers, en leveringszekerheid.

  • Voor groen gas of waterstof kijk je naar de mogelijkheid om het duurzame gas op korte termijn te winnen en de leveringszekerheid op lange termijn.

Tips

  • Via dit overzicht van warmtebronnen van NPLW kun je per warmtebron informatie vinden over de geschiktheid, technische ontwikkelingen, duurzaamheid, betrokken partijen en risico’s.

  • Lijken veel oplossingen niet haalbaar en betaalbaar? Het kan helpen om de afbakening van het gebied bij te stellen. Dit vereist mogelijk wel een aanpassing van het warmteprogramma en daar is goedkeuring van de gemeenteraad voor nodig. 

Tools

  • Sommige netbeheerders hebben eigen tools beschikbaar die helpen bij het maken van keuzes in de warmtetransitie. Zo geeft de Gebiedsanalysetool van Stedin inzicht in de meest geschikte warmteoplossing voor gebouwclusters binnen de gemeente. 

  • De Warmteatlas is een digitale, geografische kaart met het warmteaanbod en -vraag in Nederland. Aan de aanbodkant vind je (potentiële) geschikte locaties van diepe geothermie, WKO, biomassa en restwarmte. 

Verdieping

  • Verken welke innovatieve verduurzamingstechnieken zijn ontwikkeld en verbreed zo de opties. Bekijk bijvoorbeeld het overzicht van Innovaties voor woningrenovaties van TKI Urban Energy.

  • De handreiking van het NPLW beschrijft verschillende aspecten van technische haalbaarheid die opgenomen kunnen worden in het uitvoeringsplan.