Knooppunt

Beschikbare warmte alternatieven verkennen

In dit knooppunt verken je welke warmte alternatieven beschikbaar en geschikt zijn voor de wijk. De informatie die je tot nu toe hebt verzameld over de wijk gebruik je hierbij. Het verkennen van de mogelijkheden helpt je om in latere knooppunten de varianten, financiering en haalbaarheid van de mogelijke duurzame warmte alternatieven te bepalen.

Resultaat

Na dit knooppunt weet je welke warmte alternatieven beschikbaar en geschikt zijn voor de wijk.

Wie doet wat

  • Het projectteam is verantwoordelijk voor het onderzoeken van de mogelijke warmte alternatieven.

Activiteiten

1. Bestudeer de TVW van je gemeente en de RES van jouw regio

De Regionale Energiestrategie (RES), de Transitievisie Warmte (TVW) en het warmteprogramma bieden informatie over de capaciteit en plannen van de energie-infrastructuur, de aanwezige warmtebronnen en de plannen voor duurzame elektriciteitsopwekking. 

2. Onderzoek welke warmtebronnen aanwezig zijn

Onderzoek de aanwezigheid van mogelijke warmtebronnen, zoals:

  • Industriële restwarmte of restwarmte uit gebouwen zoals datacenters en koel- en vrieshuizen 

  • Lokale warmte uit aquathermie. Aquathermie kent drie vormen: thermische energie uit afvalwater, drinkwater en oppervlaktewater.

  • Lokale warmte uit groen gas of waterstof.

  • De mogelijkheden voor geothermie of bodemenergie, afhankelijk van o.a. de geschiktheid van de ondergrond in de gemeente.

3. Zet de warmte alternatieven op een rij

Analyseer alle opgehaalde informatie. In hoeverre zijn de warmte alternatieven beschikbaar, geschikt en haalbaar? Betrek de netbeheerder en woningcorporatie(s) bij deze analyse. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de mogelijke warmte alternatieven aansluiten op hun planningen en investeringen. In dit stadium hoef je nog niet toe te werken naar één warmte alternatief. 

Tools

  • De WarmteAtlas van de RVO is een digitale, geografische kaart met daarop aangegeven warmte aanbod en vraag in Nederland. Aan de aanbodkant vind je (potentiële) geschikte locaties van diepe geothermie, WKO, biomassa en restwarmte. Aan de vraagkant geeft de kaart een overzicht van de warmtevraag van huishoudens, industrie, glastuinbouw en utiliteitsbouw. 

  • De potentie voor geothermie in het Nederlands grondgebied wordt inzichtelijk gemaakt in de ThermoGIS kaart van TNO. 

  • Gebruik de regionale klimaatmonitor van de Rijksoverheid voor data over CO2-uitstoot, energiegebruik en hernieuwbare energie. 

Verdieping