Knooppunt

Afbakenen welke gebouwen binnen het gebied vallen

Om concreet aan de slag te kunnen met opgaven en mogelijke oplossingen, wil je een heldere afbakening hebben van het project waar je aan werkt. Betreft het de hele wijk of juist alleen een deel hiervan? Kan je als bron voor het warmte alternatief gebruik maken van een nabijgelegen voorziening? Het projectteam zoekt hierbij naar een optimale balans tussen gebiedsomvang, gebouwtypen en de mogelijke technische oplossingen.

Resultaat

Na dit knooppunt heb je als projectteam een eerste afbakening gemaakt van woningen en gebouwen die binnen het project vallen. Daarbij is het eigendom en de functie van deze gebouwen in kaart gebracht.

Wie doet wat

  • Het projectteam bakent af welke woningen en gebouwen binnen het project vallen.

Activiteiten

1. Maak een eerste afbakening

Begin met een afbakening die op dit moment logisch lijkt en realiseer je dat een ideale afbakening niet bestaat. Zoek hiervoor naar een balans tussen gebiedsomvang, gebouwtypen en de mogelijke technische oplossingen. Wil je bijvoorbeeld met één groot project aan de slag, of juist meerdere kleine projecten? Wil je alleen aan de slag met bewoners, of betrek je ook een nabijgelegen bedrijventerrein? Ook hebben de technische mogelijkheden van de gebouwen invloed op de afbakening.

2. Breng per gebouw het eigendom en de functie in kaart

Breng per gebouw in kaart wiens eigendom het is en hoe het gebouw wordt gebruikt. Denk aan zowel wonen, werken als publieke gebouwen.

  • Maak onderscheid tussen sociale huurwoningen (eigendom woningcorporatie), particuliere huurwoningen (eigendom vastgoedeigenaar) en koopwoningen (eigendom bewoners). Deze informatie heb je later ook nodig bij het inrichten van financiële arrangementen.

  • Geef ook aan welke woningen grondgebonden zijn (woning staat op eigen grond) en welke gestapeld (appartementencomplexen). Deze informatie heb je later nodig om te bepalen welke techniek geschikt is.

  • Ga in deze stap ook in gesprek met belanghebbenden zoals de woningcorporatie, bedrijvenvereniging, bewonersvertegenwoordiger of andere organisaties in de wijk om een genuanceerder en rijker beeld te krijgen van de actuele situatie. Verzamel relevante informatie over de gebouwen, zoals energieverbruik en de huidige staat. Als gaandeweg blijkt dat een andere afbakening passender is, stel de gebiedsafbakening dan bij.

3. Onderzoek of het voordelen heeft om de wijk in te delen in clusters

Je kunt een wijk indelen in clusters,  bijvoorbeeld naar type eigenaarschap of gebouwkenmerken. Voor clusters met dezelfde kenmerken kan namelijk vaak dezelfde of een vergelijkbare oplossing worden geboden. Dit maakt de aanpak efficiënter en effectiever.

Tips

  • Wijken hebben meestal duizenden woningen. Dit kan de juiste schaal zijn voor het onderzoeken van een technische oplossing, maar hoeft niet. Het interactieproces met bewoners vraagt vaak een kleiner schaalniveau zoals het niveau wat het Centraal Bureau voor de Statistiek buurten noemt: zo'n 500 woningen. Ga in jouw situatie na wat passend is.

  • De afbakening van het projectgebied kan tijdens de looptijd van het project wijzigen. Bijvoorbeeld doordat de business case niet haalbaar blijkt, een deel van de wijk al een oplossing heeft of doordat participatie passender is op een ander schaalniveau. Behoud de nodige flexibiliteit om de afbakening van het gebied gedurende het proces aan te passen. Bedenk welke knooppunten je opnieuw moet doorlopen.

  • Kijk of het nodig is om met de verkregen inzichten de knooppunten Gezamenlijke ambitie voor de wijk vaststellen, Participatiestrategie opstellen en Communicatiestrategie opstellen (fase 1) aan te vullen of bij te stellen.

Tools

  • De regionale klimaatmonitor van de Rijksoverheid kan je aan data helpen over onder andere CO2-uitstoot, energiegebruik en hernieuwbare energie. 

  • Via de kadastrale kaart kan je betrouwbare geodata van de wijk vinden.

  • De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland en kan worden gebruikt om het eigendom en de functie van gebouwen in de wijk in kaart te brengen.