Op verschillende schaalniveaus wordt er beleid gemaakt dat betrekking heeft op energie en warmte. Tijdens de wijkaanpak en bij het opstellen van het wijkuitvoeringsplan wil je aansluiten bij het bestaande energiebeleid op de verschillende schaalniveaus. Ook wil je weten hoe dit jouw wijkaanpak beïnvloedt.
Na dit knooppunt ken je het regionale en lokale energiebeleid dat betrekking heeft op jouw gemeente en wijkaanpak en sluit dit beleid aan op het proces en de uitgangspunten van de wijkaanpak.
Het projectteam inventariseert bestaand beleid dat van invloed is op de wijkaanpak, en brengt de aanpak in lijn met dat beleid.
Bekijk de Regionale Energie Strategie (RES) van de regio waar je gemeente onder valt. De RES brengt de warmtevraag van de regio en de beschikbare (bovengemeentelijke) warmtebronnen in kaart. Je kunt hierover in gesprek gaan met de RES regio coördinator.
Inventariseer daarnaast welk provinciaal beleid gevolgen kan hebben voor de wijk. Bekijk de website van jouw provincie en zoek de beleidsagenda op rond het thema energie en warmte.
In 2021 (of eerder) hebben de meeste gemeenten een Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. In deze TWV staat met welke wijken zij tot en met 2030 aan de slag gaan, hoeveel woningen en andere gebouwen tot en met 2030 worden geïsoleerd en/of aardgasvrij gemaakt, welke alternatieve warmtevoorzieningen kansrijk zijn en welk warmtealternatief de laagste nationale kosten heeft. Zoek in de TVW van jouw gemeente op welke plannen er toen zijn gemaakt voor de wijk waar je nu aan werkt. Het warmteprogramma gaat de TVW vervangen en brengt de periode tot en met 2035 in beeld, met een doorkijk naar de 5 jaar daarop.
Het eerste warmteprogramma moet uiterlijk 31 december 2026 zijn vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders en wordt vervolgens elke vijf jaar geactualiseerd. Inventariseer of jouw gemeente al bezig is met het schrijven van het warmteprogramma of er al uitvoeringsplannen zijn vastgesteld en wat daar tot nu toe in staat over de wijk van de wijkaanpak.
Om het bestaande energiebeleid af te stemmen op de wijkaanpak, breng je in kaart welke relevante kennis uit het bestaande energiebeleid eerdere knooppunten kan aanvullen. Kijk bijvoorbeeld of de eerder vastgestelde ambitie voor de wijk nog volledig is. Of kijk of de participatiestrategie overeenkomt met het lokale beleid.
Om het bestaande energiebeleid uiteindelijk concreet te maken, is er een wijkuitvoeringsplan (WUP) nodig. In het WUP komt per wijk te staan op welk (collectief) warmte alternatief de betreffende wijk overgaat en per wanneer. Ook staat er welke (isolatie)maatregelen nodig zijn en welke kenmerken gebouwen moeten hebben om met een warmte alternatief te verwarmen. Hier ga je in een later knooppunt mee aan de slag.
Bekijk de kaart van alle RES regio's van De Regionale Energiestrategie.
Bekijk en download de transitievisie per gemeente op deze kaart van de RVO. Veel gemeenten zijn inmiddels bezig met het opstellen van warmteprogramma, waardoor de transitievisie mogelijk verouderd is.