De verenigingsstructuur van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zorgt ervoor dat besluitvorming veel tijd kost. Grote beslissingen worden namelijk alleen tijdens een ALV genomen. Daarom wil je VvE’s vroegtijdig betrekken en laten aansluiten bij de verduurzaming van de wijk.
Na dit knooppunt heb je contact gelegd met VvE’s in de wijk. Je weet hoe zij qua organisatiestructuur en besluitvorming in elkaar zitten.
De trekker(s) van de wijkaanpak inventariseert de aanwezigheid van VvE’s en zoekt contact met de VvE’s.
Vertegenwoordigers van de VvE lichten hun meerjarenonderhoudsplan toe en werken mee aan een communicatiestrategie richting de leden.
Start met inventariseren welke VvE’s er in de wijk zijn. Je kunt hiervoor het Kadaster en de registers van de KvK gebruiken.
Kom in contact met het bestuur, de beheerdersorganisatie of bijvoorbeeld de duurzaamheidscommissie van de VvE’s in de wijk. Gebruik het gesprek om elkaar te leren kennen en om plannen uit te wisselen. Geeft hierbij inzicht in het proces van de wijkaanpak van de komende jaren.
Vraag na hoe het meerjarenonderhoudsplan van de VvE eruit ziet.
Stem ook af hoe de communicatie met de eigenaren zal verlopen.
Vanwege de meerderheidsvereisten voor besluitvorming bij VvE’s is het belangrijk dat eigenaren goed geïnformeerd zijn en blijven gedurende het traject.
Zoek uit of de meerjarenonderhoudsplannen van de VvE’s aansluiten bij de verduurzamingsplannen voor de wijk of hoe dit gerealiseerd kan worden. Aansluiten bij grootschalig gepland onderhoud is namelijk hét moment om ook te verduurzamen.
De manier waarop contact wordt gezocht met VvE’s en hun leden kan worden uitgewerkt in de communicatiestrategie. Maak hiervoor van VvE’s een aparte doelgroep. Op die manier kan de communicatie gelijktijdig plaatsvinden, toegespitst op de verschillende doelgroepen.
Zijn er veel VvE’s in de wijk? Er kan ook een vertegenwoordiger aangesteld worden namens alle VvE’s. Je kunt hiervoor de SPOR-subsidie aanvragen bij het RVO.
Vraag ook alvast uit in welke VvE’s sprake is van gespikkeld bezit. In een latere fase wordt namelijk een strategie ontwikkeld om gespikkeld bezit te verduurzamen.
Stichting HIER heeft een speciale ondersteuningsstructuur ontwikkeld voor VVE’s.
Speciaal voor gemeenten maakte Energielinq 20 tips & tools voor de begeleiding van VvE's naar Nul op de Meter.