Je wilt als projectteam inzicht hebben in de VvE’s van de wijk om te zorgen dat VvE's goed aansluiten bij het proces van de wijkaanpak. VvE's (en diens bewoners) hebben namelijk relatief veel tijd nodig voor gedachtevorming, meningsvorming en besluitvorming. Vanwege de verenigingsstructuur vergt vooral de besluitvorming binnen VvE's veel tijd. Grote beslissingen kunnen vaak slechts eens per jaar worden genomen tijdens de ALV. Dan is soms ook een speciale meerderheid vereist. Over het algemeen gelden de volgende meerderheidsvereisten voor besluitvorming bij VvE's:
- Verduurzamingsmaatregelen die duurzaamheid sterk raken: gewone meerderheid.
- Groot onderhoud met kosten buiten normale kosten, en investering in installaties: gekwalificeerde meerderheid (bijv. 2/3).
Als projectteam onderneem je de volgende stappen binnen dit knooppunt:
- Inventariseer welke VvE's er in een wijk zijn. Gebruik hiervoor de informatie uit het Kadaster en van de KvK.
- Leg vroegtijdig contact met de VvE’s, bijvoorbeeld via het bestuur, de beheerdersorganisatie of een eventuele duurzaamheidscommissie. Informeer hoe de VvE’s qua structuur en besluitvormingsproces in elkaar zitten en welke gevoeligheden er spelen.
Idealiter worden na contact met het VvE-bestuur individuele eigenaren ook direct actief geïnformeerd, en wordt er niet alleen gecommuniceerd via het bestuur als doorgeefluik. Eigenaren moeten zich ertoe in staat voelen een geïnformeerde beslissing te nemen. Stem de inhoud en het proces van deze communicatie wel af met het VvE-bestuur.