Inloggen
4. Keuzes maken

Scenario’s doorrekenen op voorbeeldwoningen

Draagt bij aan spoor:
A B D
Betrokken partijen:

Doel

De inschatting van de renovatiekosten en de verwachte energiekosten na verduurzaming geven inzicht in de kosten van de verduurzaming per woning. Dit inzicht is van groot belang voor met name de particuliere woningeigenaren.

Aanpak

Inventariseer welke typen woningen veel voorkomen in de wijk. Bijvoorbeeld: twee-onder-een-kappers, appartementen en hoekwoningen. Laat voor de verschillende type woningen een berekening maken van de renovatiekosten en de verwachte energiekosten na verduurzaming.

Tips

Maak gebruik van een eerste modelwoning zodat bewoners van de buurt of wijk kunnen zien wat er precies verandert. Dit geeft hen een goed beeld van wat er met hun woning gaat gebeuren.

Uit de praktijk

Modelwoning zorgt voor draagvlak

Bij het renoveren en aardgasvrij maken van een grote galerijflat heeft woningcorporatie Woonstad Rotterdam een modelwoning ingericht. De hele flat wordt aangesloten op het warmtenet, de isolatie wordt verbeterd, de keuken en badkamer worden vernieuwd. De flatbewoners kunnen in de modelwoning zien welke aanpassingen worden gedaan en hoe dat er uit ziet, inclusief de nieuwe kookvoorziening (inductie). Ook kunnen ze hier met vragen terecht. De modelwoning wordt ook gebruikt voor voorlichtingsavonden. Deze werkwijze helpt om draagvlak te creëren. 
Modelwoning zorgt voor draagvlak