Inloggen
4. Keuzes maken

Scenario’s doorrekenen op voorbeeldwoningen

Draagt bij aan spoor:
A B D E
Betrokken partijen:

Doel

Voor alle typen woningen in de buurt is een inschatting gemaakt van de kosten voor renovatie en de verwachte maandelijkse energiekosten na verduurzaming. Dit geeft inzicht in het kostenplaatje voor alle woningeigenaren en bewoners.

Aanpak

Inventariseer welke typen woningen veel voorkomen in de wijk. Bijvoorbeeld: twee-onder-een-kappers, appartementen en hoekwoningen. Selecteer van elk woningtype één huis als voorbeeldwoning. Laat voor die voorbeeldwoningen een berekening maken van 
  1. de renovatiekosten 
  2. de verwachte energiekosten na verduurzaming

Tips

  • Als de Keuze voor het energiesysteem (fase 4) nog niet is gemaakt, reken de woningen door voor meerdere energiesystemen. Bijvoorbeeld: MT en LT warmtenet. Als de keuze voor het energiesysteem al is gemaakt, dan bereken je de kosten uitsluitend voor dat energiesysteem.
  • Besluit of je één of meerdere berekeningen laat maken per voorbeeldwoning. Selecteer zoveel partijen die de verduurzaming zouden kunnen uitvoeren. Voorzie hen van alle relevante informatie over (de varianten van) het nieuwe energiesysteem
  • Vraag deze partijen om de woning te schouwen en een verduurzamingsplan te maken waarin alle maatregelen beschreven staan. Vervolgens berekenen in een rapport zij de eenmalige investeringskosten voor de renovatie, en schatten ze het nieuwe maandelijkse energieverbruik in (incl kosten).
  • Maandelijkse energiekosten na renovatie hangen sterk af van bewonersgedrag. Houd hier rekening mee in de berekening en/of communiceer dat helder naar vastgoedeigenaren en bewoners. Goede uitleg hoe de nieuwe energiesystemen werken vergroten de kans dat bewoners hun energieverbruik daadwerkelijk flink verlagen.
  • De uitkomsten van dit knooppunt communiceer je met zakelijke en particuliere vastgoedeigenaren. Zij gebruiken deze informatie voor Vastgoedeigenaren besluiten over verduurzaming van hun bezit (fase 4).

Uit de praktijk

Modelwoning zorgt voor draagvlak

Bij het renoveren en aardgasvrij maken van een grote galerijflat heeft woningcorporatie Woonstad Rotterdam een modelwoning ingericht. De hele flat wordt aangesloten op het warmtenet, de isolatie wordt verbeterd, de keuken en badkamer worden vernieuwd. De flatbewoners kunnen in de modelwoning zien welke aanpassingen worden gedaan en hoe dat er uit ziet, inclusief de nieuwe kookvoorziening (inductie). Ook kunnen ze hier met vragen terecht. De modelwoning wordt ook gebruikt voor voorlichtingsavonden. Deze werkwijze helpt om draagvlak te creëren. 
Modelwoning zorgt voor draagvlak