Inloggen

Het Wijkkompas geeft inzicht in wat er allemaal bij een wijkaanpak komt kijken; van de fases, tot allerlei belanghebbenden. Ga direct met het Wijkkompas aan de slag door op onderstaande figuren te klikken.  

Zes fasen

In het proces van de wijkaanpak doorloop je als projectteam zes fasen. Het proces van een wijkaanpak verloopt eerst divergerend en later convergerend. Dat maakt het Wijkkompas ruitvormig. Het proces heeft een duidelijk start- en eindpunt. Beweeg je muis over de verschillende fasen voor meer informatie of klik op de fasen. 

Van start tot eind 

Een wijkaanpak begint zodra er bestuurlijk mandaat voor is. Om tot dit mandaat te komen, zijn een wijkverkenning en een bestuurlijk besluitvormingsproces nodig. Dit gebeurt in de aanloopfase voor de start van de wijkaanpak. Na de start leidt het Wijkkompas je door het hele proces. De wijkaanpak is voltooid wanneer het laatste gebouw in de wijk is verduurzaamd.  

Zes fasen 

Er is geen rechte weg van start naar finish, want elk gebied is anders en heeft specifieke omstandigheden. Het is dus niet te voorspellen hoe een project verloopt. Wel doorloopt elk proces zes fasen: samen starten, karakteriseren van het gebied, strategieën identificeren, keuzes maken, voorbereiding en realisatie & nazorg. Beweeg met je muis over de fasen om te zien wat die fase inhoudt.