Inloggen

Het Wijkkompas geeft inzicht in wat er allemaal bij een wijkaanpak komt kijken; van de fases, tot allerlei belanghebbenden. Ga direct met het Wijkkompas aan de slag door op onderstaande figuren te klikken.  

Start en eind & zes fases

Het proces van een wijkaanpak verloopt eerst divergerend en later convergerend. Dat maakt het Wijkkompas ruitvormig. Het proces heeft een duidelijk start- en eindpunt. Klik op de verschillende fases voor meer informatie. 

Van start tot eind 

Een wijkaanpak begint zodra er bestuurlijk mandaat voor is. Om tot dit mandaat te komen, zijn een wijkverkenning en een bestuurlijk besluitvormingsproces nodig. Dit gebeurt in de aanloopfase voor de start van de wijkaanpak. Na de start leidt het Wijkkompas je door het hele proces. De wijkaanpak is voltooid wanneer het laatste gebouw in de wijk is verduurzaamd.  

Zes fases 

Er is geen rechte weg van start naar finish, want elk gebied is anders en heeft specifieke omstandigheden. Het is dus niet te voorspellen hoe een project verloopt. Wel doorloopt elk proces zes fases: samen starten, karakteriseren van het gebied, strategieën identificeren, keuzes maken, voorbereiding en realisatie & nazorg. Beweeg met je muis over de fases om te zien wat die fase inhoudt.