Inloggen
Terug

Strategie voor flora en fauna in de wijk

Draagt bij aan spoor:
B C E
Betrokken partijen:

Doel

Je bepaalt de strategie voor het omgaan met compenserende en mitigerende maatregelen voor flora en fauna, op basis van de inventarisatie die is gemaakt bij het knooppunt Flora en fauna in kaart brengen (fase 2).

Aanpak

  • Verken de mogelijkheden voor een gebiedsgerichte aanpak voor flora en fauna. Bij een gebiedsgerichte aanpak wordt een soortmanagementplan (SMP) opgesteld om flora en fauna te beschermen. Op basis daarvan kan de provincie de hele wijk ontheffing verlenen voor de verduurzaming van gebouwen.

Tips

  • Laat meteen een gemeentelijke strategie te maken.
  • Betrek de woningcorporatie(s) en betrokken marktpartijen bij het bepalen van de strategie voor flora en fauna in de wijk.
  • Bij het opstellen van een soortmanagementplan (SMP) kunnen gemeenten samenwerken met woningcorporatie(s). Beide partijen hebben baat bij een ontheffing voor langere tijd, onder meer omdat verduurzamingsprojecten voorspelbaar worden en procestijden drastisch worden beperkt. Sommige provincies stimuleren het opstellen van een SMP door hiervoor subsidie beschikbaar te stellen. De informatie hierover vind je op de website van de provincie.

Uit de praktijk

Bij dit knooppunt is nog geen voorbeeld bekend: heb jij een ervaring die je wil delen?
Deel je ervaringen
Uit de praktijk