In de Omgevingswet worden verschillende (juridische) instrumenten geïntroduceerd. Een aantal hiervan kan handvatten bieden bij het verbinden van opgaven, waaronder de Omgevingsvisie, het Programma, en de decentrale regels (voor gemeenten het Omgevingsplan). Wat zijn deze instrumenten en hoe kunnen ze worden ingezet?
Omgevingsvisie
In de Omgevingsvisie staat de strategische langetermijnvisie voor de leefomgeving beschreven en wordt richting gegeven aan beleid. Voor de warmtetransitie kunnen dit keuzes zijn met betrekking tot het behalen van klimaatneutraliteit op een bepaalde termijn, of keuzes op het gebied van energiebronnen en infrastructuur. De Omgevingsvisie vervangt onder andere de structuurvisie of gebiedsvisie, het milieubeleidsplan, de geluidsvisie en bijvoorbeeld de groenvisie.
De Omgevingsvisie kan worden gebruikt om op hoofdlijnen het ruimtelijke beleid vast te leggen waarmee de doelen van de warmtetransitie moeten worden bereikt. Met het opstellen van een Omgevingsvisie brengen gemeenten in beeld hoe de warmtetransitie vorm krijgt. De lokale omstandigheden, de energievraag en beschikbare energieopties worden in beeld gebracht. De reeds opgestelde Transitievisiewarmte kan dienen als bouwsteen voor het onderdeel over warmtevoorziening in de Omgevingsvisie.
Omgevingsplan
Het Omgevingsplan bevat alle (decentrale) regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving, waaronder die voor energie en warmte. Decentrale regels vullen landelijke regelgeving aan en zijn afgestemd op de lokale omstandigheden. Het Omgevingsplan vervangt verschillende ruimtelijke plannen zoals het bestemmingsplan, het beheersplan en andere regelgeving. Enkele zaken die kunnen worden vastgelegd in een Omgevingsplan:
- Met betrekking tot warmte kan er bijvoorbeeld worden vastgelegd op welke termijn de woningen verplicht van het gasnet moeten zijn afgekoppeld.
- Er kunnen omgevingswaarden worden vastgelegd. Omgevingswaarden zijn meetbare normen die worden vastgesteld en gemonitord om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te waarborgen. Denk aan normen voor geluid of een bepaalde concentratie CO2-uitstoot.
- Een andere mogelijkheid is het stellen van omgevingsdoelen en deze uitwerken in regels. Door het mogelijk te maken vanuit doelen voor de gehele gemeente iets te regelen met één instrument: het Omgevingsplan. In de huidige situatie is dit via een paraplubestemmingsplan ook mogelijk, maar met de introductie van het Omgevingsplan kunnen allerlei regels in één Omgevingsplan voor de hele gemeente samen worden gebracht. Zo kunnen bijvoorbeeld in één keer uitzonderingen in de regelgeving worden geregeld om bepaalde doelstellingen en ambities te behalen. Zo mag er voor het aanbrengen van schilisolatie van een gebouw bijvoorbeeld tot maximaal 40 cm worden afgeweken van de genoemde maten en percentages, mits deze afwijking geheel ten dienste staat van de verduurzaming van het gebouw.
Programma onder de Omgevingswet
Een programma bevat een pakket beleidskeuzes en maatregelen om één of meerdere doelen in de fysieke leefomgeving te bereiken op de kortere termijn. Het is een uitwerking van de algemene ambities uit de Omgevingsvisie voor een specifiek onderwerp of gebied.
Anders dan nu geldt voor de huidige programma’s, is het programma onder de Omgevingswet juridisch bindend. Daardoor kan een gemeente worden afgerekend op het niet behalen van de doelen uit het programma. Dit heeft ook tot gevolg dat programma’s onder de Omgevingswet minder eenvoudig te negeren zijn bij het ingaan van een nieuwe bestuursperiode. Ook kan op basis van monitoring tussentijds eenvoudig worden bepaald of meer inzet nodig is om de doelen te behalen. Bij de rechter kan worden afgedwongen dat maatregelen worden getroffen om de doelstellingen uit een programma onder de Omgevingswet te behalen.
In de warmtetransitie zou een programma bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor de wijkuitvoeringsplannen. Wel is het daarbij van belang zorgvuldig te bepalen welke doelstellingen worden nagestreefd, zodat deze ook meetbaar zijn en perverse prikkels worden voorkomen. Een andere wijze waarop het programma kan worden ingezet is als instrument om omgevingswaarden (zoals kwaliteit van lucht of oppervlaktewater) uit het Omgevingsplan te behalen. Wanneer een omgevingswaarde niet wordt behaald, dient de gemeente een programma met maatregelen in te stellen om de waarde wel te behalen. Hiervoor kan dan eventueel tijdelijk worden afgeweken van de algemeen geldende regels.