Inloggen
3. Strategieën identificeren

Varianten in kaart brengen voor alternatief energiesysteem

Draagt bij aan spoor:
B
Betrokken partijen:

Doel

Je hebt nader onderzoek gedaan naar nieuwe energiesystemen. Dit geeft een beeld van de gevolgen van het nieuwe energiesysteem voor de wijk en de wijkbewoners.

Aanpak

Het zou kunnen dat de duurzame warmteoplossing al gekozen is. Of er ligt al een kansrijke oplossing op tafel, vanuit de Transitievisie Warmte of uit een wijkinitiatief. Deze keuze of voorkeursoptie bepalen je speelveld. Binnen deze kaders breng je in kaart wat de verschillende varianten zijn. Denk na over welke keuzes er gemaakt moeten worden zoals de hoogte van de temperatuur, of het aantal aangesloten woningen. Hiermee maak je de keuze voor het energiesysteem in dit knooppunt concreet en vult dit aan met een inschatting van de betaalbaarheid en haalbaarheid van het nieuwe energiesysteem. 

Tips

  • Er zijn rekentools beschikbaar die kunnen helpen in het verkrijgen van inzicht in financiële effecten in relatie tot energieambitie, emissies, de (meer)investeringen onderhoudskosten en energierekening van verschillende warmtescenario's. Tomahawk is zo'n tool (gebruik makend van o.a. GIS (Geografisch informatiesysteem)), die bovendien helpt alle betrokken stakeholders in een vroeg stadium over de totale kosten van de bovengrondse èn ondergrondse transformatie te informeren.
  • Overweeg de aanleg van een smart grid. Als wijkbewoners de zelf opgewekte energie onderling naar behoefte kunnen verdelen, wordt het centrale elektriciteitsnet ontlast.
  • Door data slim te combineren ontstaat er een overzichtelijk inzicht in de warmtebehoefte van een wijk of gemeente. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Nationale Energieatlas, keuzehulp voor rekenmodellen, of de Warmteatlas.
  • Verken welke innovatieve technieken recent zijn ontwikkeld en verbreed zo de opties. Bekijk bijvoorbeeld 150+ innovaties voor woningrenovaties van TKI Urban Energy, en leer daar meer over o.a. innovatieve warmtenetten.
  • Onderzoek of er mogelijkheden zijn voor samenwerking met het waterschap in de omgeving. Waterschappen staan vaak welwillend tegenover het idee om hun bronnen beschikbaar te stellen die warmte kunnen opwekken en denken graag mee over eventuele mogelijkheden in de wijkaanpak.
  • Voor warmtenetten tot 1500 aansluitingen geldt in het ontwerp voor de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) een lichter regime dan voor grotere warmtenetten. Dit schept ruimte voor bottom-up initiatieven (warmtecoöperaties) die zelf een kleiner warmtenet zouden willen ontwikkelen.
  • Wil je een duurzaam warmtenet in bewonerseigendom opzetten en ben je op zoek naar inspiratie? Hier vind je acht succesvolle voorbeelden en de uitdagingen waar ze onderweg tegenaan zijn gelopen.