Inloggen
4. Keuzes maken

Marktuitvraag opstellen voor keuze nieuw energiesysteem

Draagt bij aan spoor:
A
B
Betrokken partijen:

Doel

Je hebt een uitvraag gereed die de markt uitnodigt een goede aanbieding te doen voor het energiesysteem in de wijk.

Aanpak

Op basis van de Marktpartijen consulteren om strategieën te toetsen (fase 3) en de gemaakte keuze voor het energiesysteem heb je input voor het opstellen van de marktuitvraag. Zorg dat de uitvraag functioneel is (dus geen specificatie van wat het is maar wat het moet doen en waar het aan moet voldoen). Zorg ook dat de uitvraag niet gericht is op het vergelijken van de hoogte van investeringen maar op de kosten gedurende de gehele levensduur (TCO). Marktpartijen prijzen risico’s in; zorg dus dat je deze niet onnodig bij hen neerlegt. 

Tips

  • Vraag functioneel uit; het gaat er niet om de producten of materialen te specificeren (wat het is), maar de prestatie, levensduur en kosten van het onderhoud te bepalen (wat het doet).
  • Bouw ruimte in voor alternatieve oplossingen. Innovatieve aanbieders worden vaak beperkt door uitvragen op basis van achterhaalde kennis.
  • Vraag uit op Total Cost of Ownership (TCO). Materialen die lang meegaan hebben en bij aanschaf iets duurder zijn kunnen goedkoper zijn in de TCO.
  • In een krappe arbeidsmarkt hebben marktpartijen belang bij een ruime periode om te realiseren; dit heeft een drukkend effect op de prijs. Wanneer aanbieders langer de tijd krijgen voor realisatie, kunnen zij voordeliger inschrijven.
  • Denk na over hoe het nieuwe energiesysteem zoveel mogelijk kan bijdragen aan een rechtvaardige energietransitie, zoals bijvoorbeeld inclusiviteit, circulariteit en biodiversiteit. Lees de principes voor een rechtvaardige energietransitie die zijn opgesteld door Stroomversnelling om zo te beoordelen welke elementen je wil meenemen in de overweging voor het nieuwe energiesysteem.
  • Houd rekening met bestaande regelgeving en gemeentelijk beleid, zoals de wetgeving op het gebied van warmtenetten, de Aanbestedingswet, het gemeentelijk aanbestedingsbeleid, de Wet natuurbescherming en de Europese richtlijnen op het gebied van natuurbescherming.
  • Houd de mogelijkheid open dat je in de gunningsfase inschrijvers vraagt samen te werken.
  • Denk na over een strategie na afloop van een eventuele concessieperiode; voorkom dat de gemeente dan klem zit.