Inloggen
Terug

Energiehuiskamer voor advies en informatie

In de Rotterdamse wijk Pendrecht is een Energiehuiskamer opgericht om bewoners op een laagdrempelige manier mee te nemen in de verduurzaming van hun wijk. De gemeente heeft de ambitie om een groot deel van de wijk over 10 jaar op een alternatief voor aardgas aangesloten te hebben. Voor het waarmaken van die ambitie moeten de bewoners ook aan boord zijn. Maar, hoe belangrijk ze een lage energierekening ook vinden, hun hoofd staat vaak niet naar isoleren en nieuwe installaties. Door een centrale plek in de wijk aan te wijzen waar bewoners terecht kunnen voor informatie, advies maar ook kookworkshops krijgt de energietransitie een rol in de wijk.  
  

Kenmerken van de wijk  

  • Ligging wijk: In het Zuiden van het Rotterdamse stadsdeel Charlois, tegen Barendrecht aan.  
  • Aantal inwoners: 12.770 
  • Aantal huishoudens: 5.850  
  • Type bebouwing: hoogbouw  
  • Bouwperiode: Tuinwijk uit de jaren ’50  
  • Eigenaarschap: 70% huur, waarvan 55% via een woningcorporatie en 30% koop 
 

De gemeentelijke doelstelling vs. De wijk 

Uit onderzoek onder de bewoners van de wijk bleek dat veel bewoners weerstand voelden bij de warmtetransitie plannen van de gemeente. De gemeente Rotterdam heeft de wijk Pendrecht in de eerste fase opgenomen in de TVW omdat er grote potentie is voor een warmtenet. Daarnaast kan het aardgasvrij maken van de wijk goed gecombineerd worden met het noodzakelijk groot onderhoud aan de jaren ’50-woningen. Als een van de eerste stappen in de aanpak richting een aardgasvrij Pendrecht is de gemeente een bewonersonderzoek gestart om te peilen hoe bewoners tegen de plannen aankijken. Het onderzoek maakte inzichtelijk dat bewoners veel vragen en zorgen hadden over de plannen, en daarom behoefte hadden aan een laagdrempelig informatiepunt.  
 

De verbindende factor  

Om die reden heeft het projectteam van Aardgasvrij Pendrecht de Energiehuiskamer geopend op het centraal gelegen Plein 1953. In de huiskamer zijn de verschillende alternatieven voor aardgas uitgestald, zodat bewoners informatie kunnen krijgen over de opties en de gevolgen voor de woning kunnen beleven. Zo is er ook ruimte gecreëerd om te koken; uit het bewonersonderzoek bleek namelijk dat bewoners afstappen van koken op gas als een grote uitdaging zien. Niet alleen verlaag je door samen te koken de drempel om af te stappen van aardgas, maar verbind je de buurt ook nog eens met elkaar. De verbinding via de Huiskamer heeft als gevolg dat steeds meer initiatieven opkomen in de wijk. Zo is er een groep bewoners die samenkomt om kleden van Rotterdamse wol te maken die de voedselbank aan bewoners die last hebben van energiearmoede doneert.  

 

Geleerde lessen 

  • Benut de energie in de wijk. Het projectteam was van te voren bewust dat er bij veel bewoners in Pendrecht dagelijkse zorgen spelen waardoor het verhaal vanuit de gemeente misschien niet zo goed zou vallen. Het onderzoek bevestigde vervolgens dat vermoeden. Langs de deuren gaan zou mogelijk alleen maar tot weerstand leiden. Het creëren van een plek waar bewoners zelf langs kunnen komen in plaats van een deur-aan-deur traject werkt goed. Wanneer mensen vrijwillig kunnen kiezen om geïnformeerd te worden en om mee te denken ontstaan er ook nog eens onverwachtse initiatieven die positieve energie met zich meebrengen.  
  • Probeer een setting voor mond-op-mond reclame te creëren. Het projectteam realiseerde zich wel dat je maar een deel van de bewoners bereikt met een huiskamer waar mensen vrijwillig naar toe komen. Maar, nu het thema wat meer leeft in de wijk is de stap om met kleine isolatiemaatregelen langs de deuren te gaan kleiner. Op die manier krijgt het projectteam ook de resterende bewoners te spreken en worden er gelijk stappen gezet in de transitie naar een duurzamere wijk.   
 
Lees het uitgebreidere verhaal over de Huiskamer en de andere initiatieven in Pendrecht op de website van Duurzaam010:  

Lees meer
Energiehuiskamer voor advies en informatie