Er zijn talloze karakteristieken die meespelen in een gebiedsgerichte aanpak. In een wijkaanpak spelen bijvoorbeeld soort woning, sociale kenmerken, beschikbaarheid van aanbieders en bronnen, politieke kleur van de gemeente en nog veel meer andere karakteristieken gelijktijdig een rol. Er is geen karakteristiek of set van karakteristieken die duidelijk belangrijker is dan anderen; ze moeten gezamenlijk worden bekeken.
Veel karakteristieken vertegenwoordigen de uitersten van tegenstrijdige aspecten die ook nog eens onderhevig zijn aan veranderingen per schaalniveau. De karakteristieken zijn daarom op te vatten als een spectrum of ‘tweelingfenomeen’.
Deze fenomenen vertegenwoordigen tegengestelde aspecten van één thema. We zien tweelingfenomenen voor zowel karakteristieken van het gebied als karakteristieken van het proces. In de onderstaande tabellen staat een overzicht van vaak gebruikte karakteristieken om wijken, dorpen en gebieden te typeren (let op: deze lijsten zijn niet uitputtend):