Bewoners worden beïnvloed door de mening en ervaringen van anderen, vooral van mensen waarmee ze zich kunnen identificeren. Over het algemeen hebben bewoners meer vertrouwen in mensen uit hun netwerk (zoals familie, vrienden en buurtgenoten) dan in organisaties en bedrijven. Vooral in onzekere situaties spelen sociale normen een rol. Het helpt de wijkgerichte aanpak dus als bewoners zien dat andere bewoners voor het verduurzamen van hun woning kiezen en hun ervaringen delen. Zo wordt de stap van theorie naar praktijk makkelijker gezet.
Na dit knooppunten hebben bewoners hun ervaringen gedeeld over de renovatie en overstap van het warmte alternatief. Niet alleen over wat goed ging, maar ook over wat niet goed ging. De beste ambassadeurs voor een wijkgerichte aanpak zijn de bewoners zelf en eerlijke informatie verhoogt de betrouwbaarheid van het proces.
Het projectteam zorgt dat de communicatiestrategie klopt en eventueel aangevuld is.
De communicatie verloopt volgens de afspraken die daarin opgenomen zijn: mogelijk bijvoorbeeld via een bewonersinitiatief.
Afhankelijk van de afspraken kan woningcorporatie uitwisseling over bewonerservaringen faciliteren.
Eerder is de communicatiestrategie voor de realisatiefase opgesteld. Bepaal aan de hand van deze strategie hoe je bewoners ervaringen wil laten uitwisselen na de realisatie van de geplande maatregelen. Denk aan:
Het afnemen van interviews of het inrichten van een evaluatiepunt om ervaringen op te halen
Het inzetten van verschillende middelen en kanalen om ervaringen te verspreiden onder andere bewoners. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, de buurtkrant en een live spreekuur.
Bewoners die hun huis al gerenoveerd hebben meenemen naar informatiebijeenkomsten voor bewoners die nog aan de beurt zijn.
Bij de eerste bewoners is geëvalueerd of de verduurzamingsmaatregelen het gewenste effect hebben gehad. Faciliteer uitwisseling van ervaringen van bewoners. Zo kunnen bewoners die al door het proces heen zijn, bewoners die nog aan de beurt komen informeren. Wees daarbij niet bang voor het eerlijke verhaal. In de meeste gevallen zijn mensen wat kritisch over de overlast en over dingen die niet goed gingen, maar enthousiast over het eindresultaat. Neem beide zaken mee. Het maakt duidelijk dat niet alles vanzelf gaat in de realisatiefase en zorgt voor realistische verwachtingen bij bewoners.
Je kunt ervaringen van bewoners ook buiten de wijk inzetten, bijvoorbeeld in gebieden waar het proces net van start gaat.
Zorg dat er - via welk kanaal ervaringen ook worden verspreid - altijd een optie is voor bewoners om contact op te nemen bij vragen. Dit kan het nummer van de bewoner zelf zijn of bijvoorbeeld het nummer van het energieloket zodat geïnteresseerden gelijk geholpen kunnen worden om stappen te ondernemen.
Op het platform de duurzame huizenroute kun je in contact komen met woningeigenaren die ervaring hebben opgedaan met het verduurzamen van hun woning.
In het Friese dorp Garyp, een van de proeftuinen van het programma Aardgasvrije Wijken, mochten bewoners bij elkaar in huis kijken om een indruk te krijgen van de toekomstige oplossingen. Het zien van een woning van je buurtgenoten – en ervaringen van deze bewoners zelf horen – werkt goed en is waardevol omdat mensen beïnvloed worden door de mening, ervaringen en het gedrag van anderen die dichtbij hen staan.