Knooppunt

Aanpak gespikkeld bezit en vastgoedeigenaren ontwikkelen

Het is bouwtechnisch én sociaal-maatschappelijk aantrekkelijk om (indien aanwezig) gespikkeld bezit en vastgoedeigenaren te betrekken in het renovatieproces van de woningcorporatie. Daarvoor moet op tijd een aanpak ontwikkeld worden, zodat particulieren zo goed mogelijk mee kunnen doen in het verduurzamingsproces. Gespikkeld bezit staat voor voormalige corporatiewoningen die de afgelopen jaren zijn gekocht door particuliere eigenaren. Vaak zijn zij samen verenigd in een VvE.

Resultaat

Er is samen met woningcorporaties een plan ontwikkeld om omliggende particuliere woningen en bedrijven gelijktijdig te verduurzamen.

Wie doet wat

  • Het projectteam neemt het initiatief om met de woningcorporatie tot een plan te komen. 

  • Woningcorporaties werken mee aan het opstellen van een plan voor de verduurzaming van het gespikkeld bezit en de vastgoedeigenaren.

  • Het VvE-bestuur werkt mee aan het opstellen van een plan voor de verduurzaming van het gespikkeld bezit.

Activiteiten

1. Leg contact met en informeer belanghebbenden

Leg contact met de belanghebbenden. Dit kan individueel of in een gezamenlijke bijeenkomst. Worden belanghebbenden voor het eerst betrokken bij de wijkaanpak? Dan wil je ze allereerst informeren over de algemene plannen voor de wijk. 

2. Vorm een plan

De woningcorporatie start met de planvorming. Is er een VvE? Dan gebeurt dit in nauwe samenspraak met deze VvE. 

3. Bepaal wie met belanghebbenden communiceert

Particuliere woningeigenaren en vastgoedeigenaren zijn niet gewend dat de woningcorporatie contact met hen opneemt. Zorg dat de meest logische partij de communicatie op zich neemt. Dat kan behalve de woningcorporatie en de VvE, ook iemand van de gemeente of het projectteam zijn. Wees daarbij zo transparant mogelijk: geef dezelfde informatie, wees eerlijk over het kostenplaatje en duidelijk over het verloop van het traject. Het moet voor de particulieren en vastgoedeigenaren duidelijk zijn dat zij de kosten zelf moeten betalen, maar dat het hen wel voordelen oplevert ten opzichte van zelfstandige investeringen. Argumenten die daarvoor gebruikt kunnen worden zijn: 

  • De corporatie koopt professioneel bij betrouwbare partijen in en voert een gedegen markttoets uit.

  • Het complex ziet er aan de buitenkant beter uit als maatregelen op dezelfde manier worden uitgevoerd. Dit is goed voor de leefbaarheid, maar ook voor de verkoopwaarde van de woning of het vastgoed.

  • De kosten dalen door gebruik te maken van schaalvoordelen.

  • Soms kunnen voorzieningen gedeeld worden. Denk aan een thermische bron - bodem, oppervlaktewater, collectieve warmtepomp - of openbare delen van het gebouw.

  • De overlast van de realisatie wordt beperkt als er in afstemming met alle bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren wordt gewerkt.