Met een mijlpalenplanning creëer je een gedeeld beeld over de belangrijkste momenten in het proces van de wijkaanpak. Dit geeft richting, focus en duidelijkheid aan het projectteam en bevordert daarmee onderlinge samenwerking. Ook kan je deze mijlpalen gebruiken in de participatie en communicatie met belanghebbenden in de wijk.
Na dit knooppunt heb je de belangrijkste mijlpalen gedefinieerd die leiden naar het einddoel voor deze wijk.
Het projectteam is verantwoordelijk voor het opstellen van een mijlpalenplanning.
Bepaal wanneer je de definitieve keuze voor het warmte alternatief wil vastleggen. Maak hiervoor een schatting van de tijd die de voorbereiding en realisatie van een nieuw warmte alternatief gaat kosten. Feitelijk gaat het hier om fase 5 en 6 van het Wijkkompas. Denk aan de activiteiten zoals marktuitvragen uitzetten, renovaties aan woningen en het aanleggen van infrastructuur voor het nieuwe warmte alternatief. Als je weet hoeveel tijd dit ongeveer in beslag neemt, kan je terugrekenen vanaf het einddoel.
Gebruik de knooppunten uit fase 2, 3 en 4 van het Wijkkompas om te bepalen welke andere mijlpalen er zijn voor jullie proces. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een business case voor de wijk en het koppelen van opgaven. Bedenk ook welke principes van een rechtvaardige energietransitie je meeneemt in het traject.
Verval niet in het maken van een gedetailleerde planning. Dat hoeft in dit stadium nog niet. In een volgende fase kun je de mijlpalenplanning verder uitwerken.
Gebruik de verschillende fases uit het Wijkkompas. Dit zorgt er ook voor dat iedereen begrijpt wat je met een mijlpaal bedoelt.
Bespreek hoe je de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders op de hoogte houdt. Zorg dat de verantwoordelijke wethouder betrokken is en heb aandacht voor de relatie tussen de ambtenaren uit het projectteam en de gemeenteraad. Bedenk hoe en wanneer je intern communiceert over het proces.
De gemeente Apeldoorn heeft de fases van het Wijkkompas geplot op hun mijlpalenplanning. Zie de website van Stroomversnelling meer inspiratie.
In de verdieping Rechtvaardigheid in een gebiedsgerichte aanpak staat hoe je in een gebiedsgerichte aanpak rechtvaardige principes voor de energietransitie kunt meenemen.