Inloggen
Terug

Verdiepingsworkshop 'Bottom-up eigenaarschap in de wijkaanpak'

27 januari 2022

Hoe ontwikkelen projectteams eigenaarschap bij bewoners, en welke rol kunnen bewonersinitiatieven spelen in de wijkgerichte aanpak? Een cruciale vraag in deze fase van de transitie, zonder simpel eenduidig antwoord. Daarom organiseerden we op 27 januari een verdiepingsworkshop.
Verdiepingsworkshop 'Bottom-up eigenaarschap in de wijkaanpak'
Onder leiding van Floor de Ruiter van Flying Elephants NL gingen 5 deelnemende gemeenten in op een aantal puzzelstukken die cruciaal zijn om deze vraag te beantwoorden: De workshop ging over de verhouding tussen top-down en bottom-up processen, inspelen op thema’s die leven in de wijk en het verbinden van beleidsdomeinen voor eigenaarschap bij bewoners en bestuurders.

Alle deelnemers brachten hun eigen casuïstiek mee naar de workshop, en werkten tijdens de sessie aan de aanpak van hun specifieke uitdaging. Een relevant inzicht uit de sessie is dat er een belangrijk verschil is tussen het betrekken van bewonersinitiatieven en commitment van álle bewoners. Bewonersinitiatieven worden vaak top-down betrokken, gericht op één specifieke oplossing, zonder oog voor de beperkingen in hun representativiteit van een wijk. Er ligt een grote kans in het kantelen van de rol van deze initiatieven, door ze in te zetten als ambassadeurs die gesprekken met 70-80% van alle bewoners faciliteren. Die gesprekken moeten per definitie niet beginnen met de energietransitie, maar bijvoorbeeld met de vraag: ‘waar lig je 's nachts wakker van?’