Inloggen
Terug

Eerste Wijkkompas Verdiepingsworkshop: bewonersinitiatieven

31 maart 2021

Op dinsdag 16 maart vond de eerste Wijkkompas Verdiepingsworkshop plaats! In wijktransities zijn gemeenten met hun projectteams constant bezig met pionieren op allerlei onderwerpen. Naast het Wijkkompas als procesinstrument, ondersteunen we onze deelnemers ook met verdiepende kennis en handvatten op specifieke onderwerpen. Hiervoor kunnen Wijkkompas deelnemers twee keer per jaar deelnemen aan een Verdiepingsworkshop. Op de 16e doken twee trainers en vier gemeenten het diepe in rondom het onderwerp Burgerinitiatieven. 
Eerste Wijkkompas Verdiepingsworkshop: bewonersinitiatieven
De gemeentes Tilburg, Nijmegen, Leiden en Apeldoorn gingen onder leiding van twee externe experts (Dian Kroes van Squarewise en Lianda Sjerps van Stroomversnelling) aan de slag rondom de vraag: hoe ga ik om met bewonersinitiatieven? De workshop startte met een korte kennisdeling, met o.a. een wetenschappelijk perspectief op gedragspsychologie en groepsdynamiek. Ook was er veel ruimte voor het delen en uitwerken van praktijkervaringen. De deelnemers hadden allemaal een flinke doses ervaring, en evenzoveel vragen rondom hun bewonersinitiatieven meegebracht. Deze werden in interactieve (spel)vormen uitgewerkt.

Van omgaan met de stinkende vis in de geschiedenis van het initiatief, via het zo goed mogelijk verprutsen van bewonerscommunicatie, tot het bewust bepalen van je rol als gemeente, allerlei aspecten passeerden de revue. Ondanks de digitale setting werd vooral de mogelijkheid tot uitwisseling van en actief leren over praktijkervaringen door de deelnemers als waardevol beschouwd. 

Aangezien dit de eerste Wijkkompas Verdiepingsworkshop was, hebben we uitgebreide aandacht voor de doorontwikkeling van de workshop. Uit de evaluatie nemen we mee dat de volgende Verdiepingsworkshop meer tijd moet besteden aan het gebruik van het Wijkkompas als instrument om het besproken onderwerp aan te pakken. Vragen als 'welke knooppunten zijn hier het meest relevant, met welke stakeholders dien ik rekening te houden, en met welke tools kan ik concreet aan de slag' krijgen in de volgende workshop nog meer aandacht.

Op dit moment ontwikkelt het Wijkkompas haar portfolio van Verdiepingsworkshops. Onderwerpen waar we mee bezig zijn, zijn o.a. koppelkansen, effectieve (bewoners)communicatie, en in de reeks 'voor dummies': financiën en warmtenetten. Heb jij een suggestie voor een Verdiepingsworkshop onderwerp? Laat het ons weten!