De gemeente Heusden werkt samen met de dorpsraad aan een omgevingsvisie voor het dorp Herpt. Het initiatief hiervoor komt van de dorpsbewoners zelf. Zij hebben binnen de dorpsraad een Werkgroep Duurzaamheid opgericht om het dorp duurzaam en klimaatbestendig te maken. Om inzicht te krijgen in wat bewoners belangrijk vinden en willen oppakken, heeft de werkgroep diverse activiteiten georganiseerd. De gemeente speelde hierbij een faciliterende rol. Door op deze manier samen te werken kan de gemeente lokale initiatieven ondersteunen en integreren in bredere duurzaamheidsplannen.
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Heusden
Oppervlakte dorp: 5,44 km²
Aantal inwoners: 765 inwoners
Woningvoorraad: 300 woningen
Bouwperiode: 1961-1975
Type bebouwing: voornamelijk vrijstaande woningen
Eigenaarschap: voornamelijk koopwoningen
De inwoners van het dorp Herpt zagen dat gemeentelijke en regionale plannen, zoals de Regionale Energie Strategieën, grote impact op hun leefomgeving zouden hebben. Dit leidde tot de oprichting van de Werkgroep Duurzaamheid binnen de dorpsraad. Deze werkgroep is met het plan gekomen om - in lijn met de bredere omgevingsvisie van de gemeente Heusden - een omgevingsvisie voor Herpt op te stellen. Het doel is om samen met de inwoners te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen en klimaatbestendig maken van het dorp, en gezamenlijk een integrale visie te maken waarin natuur, energie en duurzaamheid een plek krijgen.
De werkgroep begon met een vertoning van Leonardo DiCaprio’s documentaire Before the Flood. Dit evenement werd de kick-off voor een serie klimaatgesprekken, waarin ze in kaart hebben gebracht wat inwoners belangrijk vinden. Vervolgens zijn ze in diverse workshops aan de slag gegaan met het verkennen van mogelijkheden. Op basis van de opgehaalde kennis is de werkgroep begonnen met het werken aan een integrale visie. In drie workshops hebben ze de uitgangspunten gedefinieerd en een ‘praatplaat’ gemaakt om het gesprek met de inwoners van Herpt aan te gaan.
De gemeente Heusden speelde een ondersteunende rol in dit proces. Ze faciliteerde de activiteiten van de werkgroep door financiële middelen en andere vormen van ondersteuning te bieden, waaronder het inzetten van externe experts voor de workshops.
Met hun plan voor een door bewoners zelf ontwikkelde omgevingsvisie, is het initiatief van Herpt een bijzonder voorbeeld voor een aanpak ‘van onder op’. De gemeente Heusden omarmt deze aanpak. De nauwe samenwerking tussen de werkgroep, de inwoners en de gemeente Heusden zorgt ervoor dat lokale initiatieven en behoeften van de inwoners worden meegenomen in de bredere duurzaamheidsplannen van de gemeente.