Knooppunt

Samenwerking energiepartijen opstarten

Energiepartijen spelen een belangrijke rol bij het initiëren, realiseren en onderhouden van een warmte alternatief. Energiepartijen kunnen maatschappelijk zijn (zoals een energiecoöperatie of energiegemeenschap) of commercieel. Het is belangrijk om mogelijke energiepartijen voor het alternatieve warmtesysteem te inventariseren.

Resultaat

Aan het einde van dit knooppunt heb je een duidelijk overzicht van alle energiepartijen die een rol spelen bij de overgang naar het warmte alternatief. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van welke energiepartijen op welk moment in het proces betrokken worden.

Wie doet wat

  • De trekker(s) van de wijkaanpak inventariseert energiepartijen, legt het contact en maakt een overzicht van welke energiepartijen wanneer betrokken worden.

Activiteiten

1. Inventariseer de energiepartijen

Maak een inventarisatie van energiepartijen die een rol kunnen spelen bij het initiëren, realiseren en/of onderhouden van het warmte alternatief. Denk hierbij zowel aan maatschappelijke energiepartijen - zoals energiecoöperaties en energiegemeenschappen -  als aan commerciële energiepartijen zoals warmte- en energieleveranciers.

2. Maak kennis met de energiepartijen

Benader de partijen die je hebt geïnventariseerd en voer vervolgens verkennende gesprekken. Bespreek daarbij jullie gezamenlijke ambities, voorkeurstaken en -rollen. Wanneer je als projectteam een specifieke samenwerking voor ogen hebt - bijvoorbeeld publiek-privaat-maatschappelijk - bespreek je dit ook met de energiepartijen. Bewaak in deze stap het gelijke speelveld.

Stap 3: Bepaal de planning

Bepaal hoe en wanneer de energiepartijen tijdens de wijkaanpak betrokken worden. Koppel dit terug aan de verschillende partijen die je gesproken hebt. 

Tips

  • Houd ontwikkelingen rondom de Wet Collectieve Warmtevoorziening in de gaten. In de toekomst zal een grotere rol weggelegd zijn voor lokale coöperaties en samenwerkingsverbanden tussen civiele en private energiepartijen.

  • Betrek marktpartijen vroegtijdig bij planvorming. Hou daarbij rekening met wat wel en niet kan. Voorkom dat een partij onbedoeld wordt uitgesloten van deelname, doordat deze vooraf niet is betrokken. Blijf transparant door bijvoorbeeld de uitkomsten van deze gesprekken te publiceren op de website van de gemeente. 

Verdieping