Knooppunt

Flora en fauna in de wijk onderzoeken

Alle woning- en vastgoedeigenaren komen tijdens de uitvoering van renovaties met flora en fauna in aanraking, omdat in bijna alle gebouwen isolatiemaatregelen moeten worden getroffen. Deze maatregelen hebben impact op de leefomgeving van bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Daar moet rekening mee worden gehouden in de wijkaanpak. Gemeenten worden geacht een soortenmanagementplan (SMP) op te stellen voor de hele gemeente, ter bescherming van deze soorten.

Resultaat

Aan het einde van dit knooppunt heb je inzicht in (de status van) het SMP van jouw gemeente. Hierdoor kun je in het vervolgproces rekening houden met beschermde diersoorten die in gebouwen wonen, zoals gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen.

Wie doet wat

  • Het projectteam brengt de status van het SMP van de gemeente in kaart, en maakt de vertaling naar deze wijkaanpak.

Activiteiten

1. Breng de status van de SMP in kaart

Een soortenmanagementplan (SMP) is cruciaal om rekening te houden met de beschermde soorten in het gebied. Een SMP bevat onder andere de resultaten van onderzoek naar aanwezige soorten en de maatregelen die zijn gericht op het behoud en de verbetering van de staat van instandhouding van de genoemde diersoorten. Een SMP kan daarbij als basis dienen voor het aanvragen van een gebiedsgerichte ontheffing bij provincies voor de ruimtelijke ontwikkelingen voor de wijkaanpak, zodat geen ontheffingen voor individuele projecten op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) hoeven worden verleend. Daarom breng je in dit knooppunt de (status van de) SMP in kaart, zodat je je eigen plannen in lijn kunt brengen met het SMP.

Een SMP is wijkoverstijgend en wordt voor een hele gemeente gemaakt. Breng daarom de status van de eigen SMP in kaart:

  • Er is een SMP opgesteld voor jouw gemeente. Ga door naar activiteit 2A.

  • Er is nog geen SMP voor jouw gemeente. Ga door naar activiteit 2B. 

2A. Breng in kaart wat dit voor de wijk betekent

Heeft jouw gemeente al een SMP? Dan is daarin de ecologische uitgangssituatie van de hele gemeente in kaart gebracht. Ook is er al een strategie ontwikkeld voor het behoud en de instandhouding van de flora en fauna in de gemeente. Neem de SMP goed door en met name voor de situatie en strategie van jouw wijk. Deze soortenmanagement-strategie moet namelijk integraal onderdeel zijn van de rest van jouw wijkaanpak. Het geeft bijvoorbeeld aan welke diersoorten in de spouw aanwezig zijn en waar isolatiebedrijven dus passende maatregelen voor moeten nemen.

2B. Maak een pre-SMP

Nog niet alle gemeenten hebben een SMP. Omdat het opstellen van een SMP tot twee jaar kan duren, mogen gemeenten en hun inwoners tijdens de onderzoeksperiode gebruikmaken van een pre-soortenmanagementplan (pre-SMP). De provincie kan op basis van dit pre-SMP een tijdelijke gebiedsgerichte omgevingsvergunning verlenen. Hierdoor kan tijdens de totstandkoming van het SMP toch alvast door gebouweigenaren worden gestart met een natuurvriendelijke manier van isoleren. Bij deze pre-SMP-methodiek is ook de isolatiebranche nauw betrokken.

Tips

  • Sommige provincies stimuleren het opstellen van een SMP door hiervoor subsidie beschikbaar te stellen. De informatie hierover vind je op de website van de betreffende provincie.

Tools

Verdieping