Inloggen
Terug

Passende renovatieconcepten voor alle gebouwen

Draagt bij aan spoor:
A B E
Betrokken partijen:

Doel

De geselecteerde marktpartij biedt alle gebouweigenaren passende renovatieconcepten aan. Mogelijk zijn er meer aanbieders geselecteerd. De renovatieconcepten worden afgestemd op de verschillende woningtypes, de huidige staat van de woningen en de woonwensen van bewoners. 

Aanpak

De geselecteerde marktpartij gaat in gesprek met elke gebouweigenaar; zakelijke vastgoedeigenaren, woningcorporaties en particuliere woningeigenaar. In overleg passen ze het renovatieconcept aan de betreffende woning aan en de woonwensen van de bewoner.

Tips

  • Zorg dat bewoners meerdere renovatieconcepten krijgen aangeboden, zodat ze kunnen kiezen. 
  • In knooppunt Woon- en wijkwensen verkennen (fase 2) zijn de woonwensen en de huidige staat van de woningen geïnventariseerd. Betrek die erbij om renovatieconcepten aan te bieden die aansluiten bij de wensen van bewoners.


Uit de praktijk

Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Bewoners van het Ramplaankwartier in Haarlem kunnen via een collectieve inkoopactie uit verschillende pakketten kiezen. Het kernpakket bevat een aansluiting op het zonnewarmtenet, basisisolatie en -ventilatie, een geluidsarme warmtepomp en opwek door PVT-zonnepanelen. Aanvullend daarop kunnen bewoners kiezen voor vloerverwarming en koeling, een zonkapel, realisatie van achterstallig onderhoud en extra isolatie. Daarnaast kunnen bewoners ook voor een ontzorgservice kiezen, waarbij alles wordt verbouwd en aangesloten. Tot slot is er een financieringsservice. Bewoners kunnen een lening afsluiten om hun woning te verduurzamen. In plaats van hun gasrekening betalen ze dan maandelijks een bedrag om de lening af te lossen. Meer informatie over de pakketten die aangeboden worden vind je hier. Foto: Ramplaankwartier
Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Uit de praktijk

Informatiemarkt als alternatief voor bewonersavond

De gemeente Amersfoort heeft in Schothorst-Zuid met succes een informatiemarkt gehouden over de energietransitie. Mensen konden bij kraampjes en tijdens lezingen concrete informatie over de energietransitie krijgen. Dit werkte beter dan op een bewonersavond aan 100 mensen tegelijk uitleggen wat de mogelijkheden zijn. Er waren kraampjes over energiebesparing, isolatie, warmtepompen, warmtenetten, gasketels, maar ook over inductiekoken. De lezingen gingen over hoe je je woning concreet kunt aanpakken en waar je moet beginnen. De informatiemarkt werd door meer dan 500 mensen bezocht. 
Informatiemarkt als alternatief voor bewonersavond

Uit de praktijk

Relevante connecties gebruiken

In Groningen maakt het energieloket gebruik van een contactpersoon die veel connecties in de bouwwereld heeft, die aangesloten is bij het initiatief `Slim wonen met energie'. Hij brengt het energieloket in contact met bedrijven die advies geven of de uitvoering doen. Bouwbedrijven betalen de contactpersoon contributie om op zijn contactgegevenslijst te staan. Daarom zijn de bedrijven gemotiveerd om actief mee te werken. De contactpersoon hanteert voorwaarden voor bouwbedrijven over de kwaliteit die ze minimaal moeten leveren om genoemd te worden. De bewoners kunnen zelf rondkijken op de site om te beslissen welk bedrijf ze willen benaderen.
Relevante connecties gebruiken