Inloggen
5. Voorbereiding

Bewoners informeren over de uitvoering

Draagt bij aan spoor:
A
Betrokken partijen:

Doel

Je zorgt ervoor dat bewoners en huurders weten wat de uitvoering van de renovatie van hun woning inhoudt en hoe de planning verloopt. Ook informeer je bewoners en huurders over de overlast die de aanpak in de woning en in de wijk met zich mee brengt, zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden.

Aanpak

Inhoud volgt

Tips

  • De woningcorporatie is verantwoordelijk om haar huurders te informeren. Het projectteam is verantwoordelijk om te communiceren naar particulieren en professionele vastgoedeigenaren.
  • Communiceer een integrale boodschap en deel een planning waar alle activiteiten in staan. Maak inzichtelijk welke veranderingen wanneer in de wijk plaatsvinden.
  • Communiceer tijdig en eerlijk hoe lang en hoeveel overlast er in de woning en in de wijk is, zodat mensen zich daar op kunnen voorbereiden. Onverwachte overlast wordt namelijk als erger beleefd dan geplande overlast.
  • Een proefwoning geeft bewoners de kans om te zien hoe een verduurzaamd huis eruit ziet en werkt. Organiseer bijvoorbeeld een bewonersavond in een proefwoning, zodat bewoners hiermee kennismaken en vragen kunnen stellen. 

Uit de praktijk

Energiecongiërge bestrijdt energiearmoede in Apeldoorn.

Een Apeldoornse woningcorporatie heeft samen met de energieregisseur, de gemeente en de huurdersbelangenvereniging bij wijze van proefproject een energie conciërge aangesteld om energiearmoede te bestrijden. Energiearmoede betekent dat mensen een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energie en moeite hebben om de energierekening te betalen. Samen met de bewoner voert de energie conciërge kleine energieklusjes uit in huis zoals het aanbrengen van ledlampen, het inregelen van de thermostaat en het aanbrengen van tochtstrips. Ook geeft hij tips hoe de bewoners hun energierekening door ander gedrag kunnen verlagen. Het doel hiervan is niet alleen om de bewoners een lagere energierekening te bezorgen, maar vooral ook om hen zelf een de knoppen van de hoogte van die rekening te zetten.
Energiecongiërge bestrijdt energiearmoede in Apeldoorn.