Inloggen
Terug

Uitwerken financiële arrangementen

Draagt bij aan spoor:
D
Betrokken partijen:

Doel

Je zet de beschikbare financieringsconstructies op een rij, passend bij de doelgroepen in de wijk. Op basis van dit inzicht bepaal je of er nog andere financiële arrangementen nodig zijn. In dit knooppunt zet je de zaken op een rij, voor fase 4, knooppunt Inrichten financiële arrangementen.

Aanpak

Inventariseer welke investeringen vastgoedeigenaren moeten doen om de overstap naar het nieuwe energiesysteem te maken. Verken per doelgroep welke financieringsarrangementen passend zijn bij de benodigde investering; zie knooppunt Financieringsmogelijkheden in beeld brengen (fase 2). Ga met partijen die financiering aanbieden in gesprek over financieringsarrangementen voor de wijk.

Tips


Uit de praktijk

Gebouwgebonden financiering in Assen

De financiering van grootschalige energierenovatie is voor de meeste woningeigenaren een grote uitdaging. Veel mensen hebben dit geld niet op de plank liggen, kunnen of willen niet lenen en vinden deze lange termijn investering een te groot risico. Het Asser Servicekostenmodel is ontwikkeld voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en maakt de financiering van grootschalige energierenovatie mogelijk via een gebouwgebonden financiering.
Gebouwgebonden financiering in Assen

Uit de praktijk

Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Bewoners van het Ramplaankwartier in Haarlem kunnen via een collectieve inkoopactie uit verschillende pakketten kiezen. Het kernpakket bevat een aansluiting op het zonnewarmtenet, basisisolatie en -ventilatie, een geluidsarme warmtepomp en opwek door PVT-zonnepanelen. Aanvullend daarop kunnen bewoners kiezen voor vloerverwarming en koeling, een zonkapel, realisatie van achterstallig onderhoud en extra isolatie. Daarnaast kunnen bewoners ook voor een ontzorgservice kiezen, waarbij alles wordt verbouwd en aangesloten. Tot slot is er een financieringsservice. Bewoners kunnen een lening afsluiten om hun woning te verduurzamen. In plaats van hun gasrekening betalen ze dan maandelijks een bedrag om de lening af te lossen. Meer informatie over de pakketten die aangeboden worden vind je hier. Foto: Ramplaankwartier
Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Uit de praktijk

Duidelijke taakverdeling bij uitvoering RRE-regeling

In Amersfoort wordt de RRE-regeling door twee geselecteerde partijen uitgevoerd. Eén partij benadert particuliere woningeigenaren met het aanbod om de woning te laten bekijken door een energiecoach. Bewoners krijgen een energiebox met bijvoorbeeld een ledlamp. De andere partij faciliteert een collectieve inkoopactie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een isolatiepakket. Meer weten over de invulling van de subsidieregeling? Klik op de link.
Meer informatie
Duidelijke taakverdeling bij uitvoering RRE-regeling