Inloggen
Terug

Strategieën voor koppelkansen

Draagt bij aan spoor:
A B F
Betrokken partijen:

Doel

Je komt samen met de belanghebbenden in de wijk tot weloverwogen keuzes: welke sociale en fysieke koppelkansen worden verzilverd en welke niet. Criteria zijn onder meer: welke wensen leven er in de wijk? Wat zijn de extra kosten die een koppelkans met zich meebrengt? Hoeveel extra tijd is er nodig voor besluitvorming en uitvoering? 

Aanpak

Je maakt als projectteam samen met de belanghebbenden in de wijk de keuzes welke sociale en fysieke koppelkansen worden verzilverd en welke niet. Criteria zijn onder meer: welke wensen leven er in de wijk? Wat zijn de extra kosten die een koppelkans met zich meebrengt? Hoeveel tijd is er nodig voor besluitvorming en uitvoering?

Tips

Uit de praktijk

Betonrot als fysieke koppelkans in Tilburg

Bij de Mozartflat in Tilburg-Noord, 16 verdiepingen hoog, is betonrot geconstateerd. Een tegenvaller voor de bewoners. Maar de renovatie van de 256 balkons wordt nu wel als koppelkans benut. De flat krijgt namelijk een innovatieve klimaatgevel. Alle appartementen worden voorzien van een met ramen afsluitbaar balkon. Dat levert niet alleen extra binnenruimte op, maar ook een veel beter isolerende gevel. De bewoners (huurders en eigenaren) zijn blij met deze aanpak omdat hun wooncomfort omhoog gaat. De financiering wordt mogelijk gemaakt met subsidie van het Rijk en mogelijk ook van het Nationaal Energiebespaarfonds.
Meer informatie
Betonrot als fysieke koppelkans in Tilburg

Uit de praktijk

Wegvallen wetgeving zorgt voor verlies van een koppelkans

Koppelkansen zijn niet altijd zeker. Een gemeente zag een koppelkans in het verwijderen van asbest en het verduurzamen (beter isoleren) van daken. De verwachting was dat asbest vanaf 2019 wettelijk verboden zou worden. De wet haalde het echter niet in de Eerste Kamer. Dit betekende dat bestaand asbest op daken niet verplicht hoeft worden weggehaald. Bewoners waren daardoor minder gemotiveerd om het dak van hun woning aan te pakken. De koppelkans met verduurzaming kon niet worden benut.
Wegvallen wetgeving zorgt voor verlies van een koppelkans