Inloggen
Terug

Oplossingen voor gevolgen van keuze warmtebron voor elektriciteitsnet

Draagt bij aan spoor:
F
Betrokken partijen:

Doel

Je bepaalt per warmtebron de gevolgen voor het elektriciteitsnet en hoe die kunnen worden opgevangen. Je bedenkt strategieën en oplossingen om in te spelen op mogelijkheden als warmteopslag in de wijk.

Aanpak

  • Overleg met de netbeheerder over de huidige staat van het elektriciteitsnet en de mogelijke effecten van de verschillende nieuwe energiesystemen op het net. Verken de strategieën om eventuele capaciteitsproblemen in de toekomst te ondervangen. 

TipsUit de praktijk

Hoogspanningsleiding in Woerden

Hoogspanningsleiding in Woerden

Uit de praktijk

Betrek netbeheerder om regionale effecten van keuze te begrijpen

Als een van de eerste wijken in Nederland wilde het Schilderskwartier aardgasnetvervanging voorkomen door de hele wijk all-electric te maken. Stedin was vanaf het begin betrokken en rekende de gevolgen voor de infrastructuur uit. Deze ene wijk kostte miljoenen aan verzwaringen op lokaal en regionaal niveau. Echter, daarna zouden alle andere wijken en kernen in de regio met veel minder ingrepen over kunnen. Eén wijk kan zo mede-bepalend zijn voor de regio. Betrek de netbeerder om deze kennis mee te nemen in de selectie van het juiste alternatief voor aardgas.
Betrek netbeheerder om regionale effecten van keuze te begrijpen