Inloggen
3. Strategieën identificeren

Financiële mogelijkheden op een rij zetten

Draagt bij aan spoor:
D
Betrokken partijen:

Doel

Je hebt de beschikbare financieringsconstructies verduidelijkt, passend bij de doelgroepen in de wijk. Op basis van dit inzicht heb je bepaald of er andere financiële arrangementen nodig zijn. In dit knooppunt zet je de zaken op een rij, voor fase 5, knooppunt Inrichten financiële arrangementen.

Aanpak

Inventariseer welke investeringen vastgoedeigenaren moeten doen om de overstap naar het nieuwe energiesysteem te maken. Verken per doelgroep welke financieringsarrangementen passend zijn bij de benodigde investering; zie knooppunt Financieringsmogelijkheden in beeld brengen (fase 2). Ga met partijen die financiering aanbieden in gesprek over financieringsarrangementen voor de wijk.

Tips

  • Maak gebruik van de inventarisaties die je hebt gemaakt in fase 2: de knooppunten Financieringsmogelijkheden in beeld brengen en Subsidies in beeld brengen.
  • Wellicht is het mogelijk om de isolatie van een woning en/of aansluiting van een warmtepomp te combineren met een al geplande verbouwing. Bij een verbouwing vanaf 10.000 euro wordt het interessant om een hypotheek af te sluiten, omdat die in 30 jaar mag worden afgelost. Als de kosten voor de verduurzaming van de woning daarbij meteen worden meegenomen, voorkom je dat er twee keer een lening moet worden afgesloten, met bijkomende afsluitkosten. 
  • Zorg dat je een compleet kostenplaatje van de aanpak hebt voordat je naar de bank gaat om de financiering te bespreken. Dat bespaart tijd, en daarmee kosten. Het is een goed idee om vanaf het begin een financieel deskundige in de projectgroep te halen. 

Uit de praktijk

Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Bewoners van het Ramplaankwartier in Haarlem kunnen via een collectieve inkoopactie uit verschillende pakketten kiezen. Het kernpakket bevat een aansluiting op het zonnewarmtenet, basisisolatie en -ventilatie, een geluidsarme warmtepomp en opwek door PVT-zonnepanelen. Aanvullend daarop kunnen bewoners kiezen voor vloerverwarming en koeling, een zonkapel, realisatie van achterstallig onderhoud en extra isolatie. Daarnaast kunnen bewoners ook voor een ontzorgservice kiezen, waarbij alles wordt verbouwd en aangesloten. Tot slot is er een financieringsservice. Bewoners kunnen een lening afsluiten om hun woning te verduurzamen. In plaats van hun gasrekening betalen ze dan maandelijks een bedrag om de lening af te lossen. Meer informatie over de pakketten die aangeboden worden vind je hier. Foto: Ramplaankwartier
Bewoners kiezen het pakket dat bij hen past

Uit de praktijk

Duidelijke taakverdeling bij uitvoering RRE-regeling

In Amersfoort wordt de RRE-regeling door twee geselecteerde partijen uitgevoerd. Eén partij benadert particuliere woningeigenaren met het aanbod om de woning te laten bekijken door een energiecoach. Bewoners krijgen een energiebox met bijvoorbeeld een ledlamp. De andere partij faciliteert een collectieve inkoopactie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een isolatiepakket. Meer weten over de invulling van de subsidieregeling? Klik op de link.
Meer informatie
Duidelijke taakverdeling bij uitvoering RRE-regeling

Uit de praktijk

LEEF: fonds voor duurzame energie-initiatieven Heerenveen

Inwoners en bedrijven uit Heerenveen die aan de slag gaan met duurzame energie, kunnen een ondersteuningsaanvraag doen bij LEEF, het fonds voor ondersteuning van duurzame energie-initiatieven. Niet als individu, maar als wijk, buurt of coöperatie. LEEF is opgericht voor inwoners die bijvoorbeeld met de buurt lokaal energie willen opwekken of warmtepompen plaatsen. Het fonds ondersteunt met maximaal € 100.000 per initiatief. Dit geld is bedoeld om mensen in te huren in de voorbereiding of een proefmodel uit te voeren. De aanpak kan groot zijn, maar mag ook klein starten, als het initiatief maar opschaalbaar/ herhaalbaar is. Het doel is dat er veel energie bespaard dan wel wordt opgewekt, waardoor de gemeente Heerenveen haar CO2-uitstoot vermindert.


LEEF: fonds voor duurzame energie-initiatieven Heerenveen