Inloggen
Terug

Marktuitvraag opstellen (gebouwen)

Draagt bij aan spoor:
A B E
Betrokken partijen:

Doel

Je bepaalt de uitvraag die aan de markt wordt gesteld. Je weet wat je met de marktvraag wil bereiken. Mogelijk ben je op zoek naar innovatie (passende oplossingen), prijsdaling (betaalbare oplossingen) of wil je de transitie combineren met aanpassingen voor langer-thuis-wonen. De uitvraag bevat de eisen waaraan marktpartijen moeten voldoen. 

Aanpak

  • Je gaat met alle belanghebbenden in gesprek over de vraag die aan de markt wordt gesteld. De gemeente en woningcorporatie(s) zijn vaak leidend in hun eisen en wensen. Zie ook knooppunt Heldere voorwaarden voor marktpartijen (fase 3).
  • Je kunt ook in gesprek gaan met de markt, bijvoorbeeld door middel van een marktconsultatie of door de conceptversie van de uitvraag bij marktpartijen te toetsen. Op die manier kun je de uitvraag aanscherpen. 


Tips

  • Stem intern alle aspecten af. Komt er één uitvraag of meerdere? Doet de gemeente de uitvraag samen met de woningcorporatie of niet? Gaat het om één of meerdere woningtypes? Om welk gebied gaat het precies? Welk type maatregelen kan de markt voorstellen?
  • Bedenk hoe je omgaat met individuele voorkeuren van bewoners. Gelden voor alle bewoners dezelfde voorwaarden? Kunnen ze ook een eigen aanpak kiezen, of met een andere marktpartij in zee gaan?
  • Neem nazorg als eis in de voorwaarden op. Vraag marktpartijen welke nazorg ze aan bewoners gaan bieden. 

Uit de praktijk

Bij dit knooppunt is nog geen voorbeeld bekend: heb jij een ervaring die je wil delen?
Deel je ervaringen
Uit de praktijk