Inloggen
Terug

Woon- en gebouwwensen verkennen

Draagt bij aan spoor:
A E
Betrokken partijen:

Doel

Je inventariseert de woonwensen van bewoners en gebouweigenaren. Ervaren bewoners veel last van hitte of van tocht? Willen ze graag een dakkapel op zolder? Wellicht biedt de aanpassing/ renovatie van de woning of het gebouw de kans om dit soort problemen op te lossen en wensen te vervullen.Aanpak

Ga met bewoners en gebruikers in gesprek over hun behoeften en wensen. Dit kan bij bewoners thuis, tijdens informatie avonden of in spontane gesprekken op straat. Stel open vragen. Maak gebruik van formats voor het in kaart brengen van gebouw- en woonwensen, zoals het No-regret woonwensenkader of het invulboekje. Vind hier tips voor het uitvoeren van bewonerinterviews.

Tips

  • Aantrekkelijke renovatieconcepten geven bewoners en gebouweigenaren een extra reden om hun woning of gebouw aan te pakken.
  • Geef bewoners een actieve rol, bijvoorbeeld door ze zelf hun woonwensen in kaart te laten brengen. Dit boekje kan door bewoners worden ingevuld
  • VvE's benader je anders dan huurders of particulieren. Stroomversnelling en Platform31 ontwikkelden deze handleiding om VvE's te begeleiden naar Nul-op-de-Meter, met 20 tools en voorbeelddocumenten. 
  • Laat (mogelijke) technische oplossingen nog geheel buiten beschouwing als je de woon- en gebouwwensen in kaart brengt. Laat je bij het verzamelen van relevante informatie niet beperken door wat mogelijk of niet mogelijk is.
  • Leg de opgehaalde informatie vast in een programma van wensen zodat je hier later op kunt terugkomen. Voor de Hilversumse Meent bijvoorbeeld werd een boodschappenlijstje gemaakt om wensen op te halen bij bewoners. 
  • Organiseer een bewonersenquête om in kaart te brengen wat bewoners al aan verduurzaming hebben gedaan en voor welke aanpak ze open staam. De uitkomsten van de enquête kunnen helpen om andere bewoners te motiveren om ook stappen te zetten.

Uit de praktijk

Bij dit knooppunt is nog geen voorbeeld bekend: heb jij een ervaring die je wil delen?
Deel je ervaringen
Uit de praktijk