Inloggen
Terug

Eigendom en gebruik woningen in kaart brengen

Draagt bij aan spoor:
A B
Betrokken partijen:

Doel

Is het gebied eenmaal afgebakend, dan breng je het eigendom en gebruik van de woningen in kaart: de woningen die in VvE's verenigd zijn, het gemengd bezit met zakelijke eigenaar, het gemeentelijk vastgoed en de woningen in particulier bezit. Dit inzicht helpt om op de juiste manier met de verschillende doelgroepen te communiceren.

Aanpak

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland en kan worden gebruikt om het eigendom en de functie van gebouwen in de wijk in kaart te brengen. Ga ook in gesprek met de woningcorporatie, bedrijvenvereniging, bewonersvertegenwoordiging of andere actieve organisaties in de wijk om een genuanceerder en rijker beeld te krijgen van de actuele situatie. 

Tips

  • Vraag de woningcorporatie om een overzicht van haar bezit en vraag de gemeente om aanvullingen.
  • Gemengd bezit is bijvoorbeeld een VvE-complex waar een woningcorporatie of een particuliere verhuurder een aantal woningen in bezit heeft (soms zelfs een meerderheid van de woningen).
  • Gebruik de klimaatmonitor voor data over oa CO2-uitstoot, energiegebruik en hernieuwbare energie. Te gebruiken voor energie- en klimaatbeleid
  • Vind je het lastig te bepalen welke tool geschikt is voor jouw vraagstuk? Gebruik de toolkit 'Energietransitierekenmodellen', en specifiek daarin het overzicht en de keuzehulp
  • Gebruik het verkregen inzicht als input voor de knooppunten Helderheid over ambities, belangen en prioritering (fase 1) en Communicatiestrategie voor bewoners en gebruikers in de wijk (fase 1).
  • Krijg inzicht in het corporatiebezit. Gebruik bijvoorbeeld de startanalyse en kaartmateriaal van het bezit van alle corporaties van Republiq. Zo komt u erachter hoe u de energierekening en CO2 uitstoot met beproefde technieken significant kunt verlagen.

Uit de praktijk

Bij dit knooppunt is nog geen voorbeeld bekend: heb jij een ervaring die je wil delen?
Deel je ervaringen
Uit de praktijk